U SAD već oboren neslavni rekord po broju masovnih ubistava u jednoj godini

Svijet 23. sep 202318:59 0 komentara
REUTERS/Evan Garcia/File Photo

Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini.

Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV „USA Today“ i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

Ta baze podataka koristi definiciju savezne policije SAD – FBI: masovnim ubistvima se smatraju namjerne smrti u istom slučaju četiri osobe ili više za 24 sata, ne računajući ubicu.

Po toj bazi podataka, od 2006. godine do sada je u SAD bilo više od 560 masovnih ubistava u kojima je poginulo 2.900 ljudi, a 2.000 je ranjeno.

Najnovije masovno ubistvo u SAD dogodilo se u prošlu nedjelju u kući kod Čikaga, gdje su iz nepoznatih razloga ubijeni jedan par, njihovo dvoje djece i tri psa, a policija je saopštila da je osumnjičeni za kojim se tragalo, dva dana kasnije poginuo u sudaru.

Po detaljnom popisu AP svih 35 ovogodišnjih masovnih ubistava u SAD, većina je bila u okviru porodice, među susjedima i osobama koje su se poznavale, kao i na sadašnjem ili bivšem radnom mjestu ubice. Motiv niza ubistava nije poznat, a ima i nerasvijetljenih uprkos višemesečnoj istrazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad