U Turskoj blizu 6.000 srušenih zgrada: Uspjeli su spasiti više od 8.000 ljudi

Svijet 07. feb 202315:12
Reuters

Nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turske i sjever Sirije, sve je veći bilans žrtava dok spasilačke ekipe danonoćno rade na pronalasku preživjelih. Amasada Turske u saopštenju je objavila poražavajuće brojke te posljednje informacije Uprave za vanredne situacije (AFAD).

Prema zvaničnim informacijama, u Turskoj je poginulo 3.549 ljudi, dok je 22.168 povrijeđenih.

Fotografija oca koji drži ruku kćerke preminule u zemljotresu potresla svijet

“Deset naših pokrajina pogođenih zemljotresom proglašavamo područjima katastrofe koja utiču na opći život. Turska se suočava sa jednom od najvećih katastrofa, ne samo u svojoj historiji već i u svijetu. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Akcije spašavanja nastavljene su i u Diyarbakiru, Gaziantepu, Kahramanmarasu i drugim manjim mjestima.

“Razornim zemljotresima pogođeno je 13,5 miliona stanovnika, potvrdio je turski ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum. Uprava za vanredne situacije je potvrdila da je 5.775 zgrada srušeno, dok je broj prijavljenih ali neprovjerenih urušavanja 11.302 zgrade. U razorenim mjestima na terenu je trenutno više od 50.000 spasilaca, medicinskog osoblja i drugih pripadnika civilne zaštite. U Tursku pristužu spasilački timovi i iz drugih zemalja. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Turske, u područje pogođeno zemljotresom prebačeno je 2.769 spasilaca iz 65 zemalja svijeta koje su poslale zahtjeve za pomoć”, stoji u saopštenju.

U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a vanredno stanje je proglašno za tri mjeseca. U predstavništvima Turske u svijetu zastave su spuštene na pola koplja, a širom Balkana i svijeta građani organizuju akcije prikupljanja pomoći za turski i sirijski narod.

U međuvremenu, svijet obilaze fotografije i snimci sa mjesta spašavanja gdje turske spasilačke službe tragaju za preživjelima ispod ruševina zgrada. Teški uslovi i snijeg otežavaju spašavanje preostalih.

Podsjećamo, razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jučer ujutro, u 4:17 po lokalnom vremenu, južne provincije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije. Najteže su stradale južne turske provincije Kaharamnaraš, Hatay, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana. Istog dana, u poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru s epicentrom u distriktu Elbistan.

Vijesti o situaciji u Turskoj i Siriji, iz minute u minutu, pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar