Ujedinjene nacije nisu zabilježile dokaze o etničkom čišćenju Armena u Nagorno-Karabahu

Svijet 02. okt 202321:45 0 komentara
Armeni napuštaju Nagorno-Karabah (REUTERS/Irakli Gedenidze)

Ujedinjene nacije saopćile su da njihova delegacija koja je otišla u Karabah nije pronašla nikakve dokaze o nasilju nad armenskim civilima i da civilna infrastruktura u regionu nije bila gađana, prenosi Reuters.

Portparol UN-a Stephane Dujarric kazao je da je UN-ova delegacija tokom vikenda posjetila Karabah na poziv Vlade Azerbejdžana.

Navodeći da delegacija pokušava da identifikuje humanitarne potrebe u regionu, Dujarric je rekao da su u delegaciji bili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Fonda UN-a za djecu (UNICEF), Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Dodao je da je delegacija pregledala granični punkt u Lachinu i gradu Hankendi.

“Delegacija je saopćila da nije pronašla nikakve dokaze o nasilju nad armenskim civilima i da civilna infrastruktura u regionu nije bila gađana“, rekao je Dujarric.

Navodeći da azerbejdžanske snage nisu gađale ni bolnice, škole, kuće, vjerske niti kulturne centre i da je Vlada Azerbejdžana pokrenula napore da ponovo pruži nesmetane zdravstvene usluge, Dujarric je kazao da je uočeno da poljoprivredne površine i stočni fond nisu oštećeni, javlja Anadolija.

Dujarric je naveo da se delegacija sastala i sa predstavnicima armenske zajednice u Karabahu.

Ističući važnost obnove povjerenja u regionu, Dujarric je poručio da sve strane treba da ulože napore za to.

Armenija optužila Azerbejdžan za “etničko čišćenje”

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, ali je zvanični Baku odbacio ove navode insistirajući na tome da su lokalni Armeni “dobrodošli da ostanu na teritoriji Nagorno-Karabaha”. Azerbejdžan je također insistirao da nema namjeru da napadne samu Armeniju.

Armenija je danas pozvala Evropsku uniju da sankcioniše Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao napasti samu Armeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad