Ukrajina naređuje istragu crkve povezane s Rusijom

Svijet 02. dec 202207:05
Izvor: Genya SAVILOV / AFP

Najviši ukrajinski sigurnosni zvaničnici naredili su istragu aktivnosti ogranka pravoslavne crkve koji je historijski povezan s Moskvom, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao kako će istraga ispitati ima li moskovski ogranak crkve pravo djelovati na jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini – kompleksu Kijevsko-pečerske lavre.

Pravoslavna crkva u Rusiji izdašno je podržala devetomjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

“Moramo stvoriti uslove da nikakvi akteri ovisni o državi agresoru (Rusiji) ne mogu manipulisati Ukrajincima i slabiti Ukrajinu iznutra”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

U Ukrajini je crkva povezana s Moskvom prošlog maja formalno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još ne vjeruju i optužuju je za tajnu saradnju s Rusijom.

Rasprava najviših sigurnosnih zvaničnika naglasila je važnost s kojom Zelenski i drugi čelnici još gledaju na utjecaj crkve povezane s Moskvom među običnim Ukrajincima.

Pravoslavni kršćani čine većinu od 43 miliona ljudi u Ukrajini, a od pada sovjetske vlasti konkurencija je žestoka između crkve povezane s Moskvom i nezavisne ukrajinske crkve proglašene ubrzo nakon nezavisnosti.

Zelenski je rekao kako će vlada parlamentu podnijeti prijedlog zakona kojim se zabranjuju vjerske grupe “povezane s centrima utjecaja u Rusiji”.

Poduzet će se radnje protiv “subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom vjerskom okruženju”. Osim toga, ispitat će se imovina crkve, uključujući njeno korištenje Kijevsko-pečerske lavre.

Sigurnosna služba SBU izvijestila je prošle sedmice da je pretražila 350 zgrada koje pripadaju crkvi povezanoj s Rusijom i provela provjere nad 850 osoba.

SBU je rekla kako je pronašla “sumnjive” ruske državljane, velike svote gotovine i prorusku literaturu, što je Moskva osudila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad