Ukrajinski profesor opisao kako su tlačili Navaljnog u zatvoru: “Zbog toga bi bio strpan u samnicu”

Svijet 20. feb 202410:54 0 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Profesor Maksim Kamenjeckij iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirao stanje u Ukrajini, ali i Rusiji.

Kamenjeckij kaže kako je smrt Alekseja Navaljnog dokaz da je Rusija u dramatičnom periodu.

“Oporba tamo nije jedinstvena i još gubi takve ljude koji su personifikacija svega suprotstavljenog Putinovom režimu”, rekao je.

“Navaljni je vjerojatno bio spreman na posljedice vraćanja u Rusiju i uhićenje te suđenje i prebacivanje u regiju gdje se teško kažnjavaju ljudi. Imao sam prilike biti na tim dijelovima, tada SSSR-a, to su izuzetno teški uvjeti, pogotovo u zatvoru. To je neka žrtva koju je dao Navaljni”, dodao je.

Njegova žena, Julija, ima pravo govoriti da je ruski režim kriv za njegovu smrt. “Čovjeka strpati u zatvor i onda kažnjavati za svaki prekršaj, kao za nezakopčani ovratnik za koji bi odmah bio strpan u samnicu. Namjerno su ga tlačili u zatvoru u svrhu da nikada više ne izađe na političku scenu u Rusiji. Što je točno bilo, je li otrovan ili nije to više mogao izdržati fizički, ne znamo, ali sigurno je žrtva ruskih vlasti”, naveo je Kamenjeckij.

Kaže da je rusko društvo specifično. “Oni razumiju da je to neka politika Putina. Vlasti pokušavaju predstaviti ovu situaciju kao miješanje Zapada u ruske procese. Dio Rusa to prihvaća, ali ne svi. Najveći problem nije toliko u smrti Navaljnija nego u sudbini Borisa Nadeždina koji se nije mogao kandidirati za predsjednika Rusije. Da se nešto sada s njim dogodi, bilo bi pitanje kako bi reagirali Rusi”, rekao je.

Napominje kako to ne utječe na dizanje morala na ratištu u Ukrajini. “Događaju se i negativne i pozitivne stvari, ali stanje je i dalje dramatično”, dodao je.

Smatra da neće biti značajnijih prodora. “Na nekim područjima, na primjer na jugu, Rusi bi htjeli vratiti neka područja i tamo se vode žestoke bitke, kao i na sjevernoj bojišnici kod Luhanska odakle su Rusi otjerani u prvoj ukrajinskoj ofanzivi”, otkrio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!