Umalo sudar aviona – suspendovani kontrolori leta

Svijet 27. mar 202308:14
Shutterstock

Vlasti Nepala su objavile da su suspendovale tri kontrolora leta i pokrenule istragu jer se umalo nisu sudarila dva aviona koja su čekala slijetanje na Međunarodni aerodrom Katmandua.

U petak se avion „Air India“ koji je zbog gustog saobraćaja čekao slijetanje kružeći na visini od 19.000 stopa (5.800 metara), iznenada spustio i za dlaku promašio avion „Nepal Airlinesa“ koji je letio na visini od 15.000 stopa (4.572 metra), navela je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Nepala.

Uprava je navela da su „tri kontrolora leta koja su tada bili na dužnosti, do daljeg udaljeni s radnog mjesta“ i da je formirana istražna komisija.

Upućeno je i pismo regulatorima civilnog vazduhoplovstva Indije da „istraže moguće neodgovarajuće postupanje pilota Air India“.

Loše održavanje opreme i slaba primjena bezbjednosnih pravila opterećuju vazdušni saobraćaj Nepala uprkos međunarodnim preporukama.

Evropska unija je iz bezbjednosnih razloga zabranila svim nepalskim avioprevoznicima letove u njenom vazdušnom prostoru.

Najnovija vazduhoplovna nesreća u Nepalu se dogodila u januaru, kada se avion domaće kompanije „Jeti Airlines“ srušio u provaliju prilazeći novom aerodromu Pohara, a poginuli su svi u avionu – 68 putnika i četiri člana posade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad