Umjetna inteligencija: Da li se suočavamo sa “krajem ljudske historije”?

Ilustracija/Pixabay

Umjetna inteligencija se sve brže razvija i pretpostavlja se da će preuzeti mnoge sve više segmenata društva, pogotovo u ekonomiji. Ova tehnologija je čak je bila tema na Generalnoj skupštini UN-a u utorak, gdje su neki predstavnici pozivali na uspostavljanje globalnog tijela koje bi se bavilo tim pitanjem. Međutim, za neke ljude, kao što je izraelski historičar Yuval Noah Harari, je razvoj ove tehnologije zabrinjavajući. On smatra da se možda suočavamo sa “krajem ljudske historije”.

Od trenutka kada smo rođeni, oblikovani smo bajkama, muzikom, umjetnošću, mitologijom i političkim ideologijama itd. Do sada su ih uvijek stvarali ljudski umovi”, naveo je Harari u intervjuu za BBC.

Međutim, navodi da sada postoji neljudska inteligencija koju upoređuje sa “vanzemaljskom inteligencijom”, i objašnjava da će ona “stvarati sve više i više priča, muzike, slika, čak i mitologija i ideologija”.

Harari postavlja pitanje: šta bi značilo odrastati u takvom svijetu, gdje takva “vanzemaljska” inteligencija “oblikuje ljude i sve oko njih”?

Ističe da ovo ne predstavlja nužno destruktivan scenario, ali navodi da je problem upravo u tome što ne znamo kakav bi mogao biti rezultat.

Zatim je objasnio zašto umjetnu inteligenciju upoređuje sa vanzemaljcima.

Samo zamislite da nam neko kaže da postoji invazijska flota koja dolazi sa druge planete sa visoko inteligentnim bićima. Biće ovdje recimo za pet godina. Oni će sve preuzeti. Oni mogu izliječiti rak, mogu riješiti klimatske promjene, mogu stvoriti nove vrste muzike. Možda će nam dobro doći, ali ko zna? I dalje ćemo biti veoma zabrinuti zbog gubitka kontrole”, rekao je Harari.

Pa, ova invazijska flota je zaista na putu. Ali ne sa druge planete, već iz Kalifornije i Kine i raznih laboratorija. Oni su već ovdje i preuzimaju kontrolu nad sve više dijelova finansijskog sistema, kulturnog sistema, svijeta”, upozorio je on.

“Kako spriječiti da nešto inteligentnije od nas razvije samovolju”?

Harari je ranije također govorio za američki Economist, gdje je diskutovao o ovom pitanju sa Mustafom Suleymanom, suosnivačem laboratorije za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind.

Suleyman je u tom razgovoru objasnio da će umjetna inteligencija na kojoj rade glavne kompanije u tom polju u narednih pet godina biti mnogo jača.

Umjesto samo generiranja teksta, model će moći generirati niz radnji u vremenskom okviru”, navodi on, te dodaje da je u pitanju “sposobna umjetna inteligencija” koja bi mogla preuzeti mnoge poslove, posebno u ekonomiji.

Za Haharija je ovo problematično.

Kada ovo čujem kao historičar, za mene je ono što smo upravo čuli kraj ljudske historije. Nije kraj historije, nego kraj historije kojom dominiraju ljudi. Historija će se nastaviti sa nekim drugim ko ima kontrolu. Za pet godina postojat će tehnologija koja može samostalno donositi odluke i samostalno stvarati nove ideje. Ovo je prvi put u historiji da smo se suočili sa nečim ovakvim”, naveo je on.

Suleyman je istakao da je bitno napomenuti da ovi alati nemaju autonomiju.

Ove sposobnosti se ne pojavljuju prirodno, mi pokušavamo da stvorimo te sposobnosti. A izazov za nas je da budemo veoma promišljeni i precizni i pažljivi u pogledu onih sposobnosti koje želimo da rezultiraju iz modela i u vezi ograničenja koja im uvodimo”, objasnio je.

Međutim, tu se postavlja pitanje kako bi takva tehnologija mogla uticati na svijet u kojem postoje tenzije među glavnim silama.

Upravo je to ono što brine Hararija.

Ako je ovo pitanje čovječanstva u odnosu na zajedničku prijetnju novih inteligentnih vanzemaljaca na zemlji, mislim da da, postoje načini na koje ih možemo obuzdati. Ali ako su ljudi međusobno podijeljeni i što se utrkuju u naoružavanju, tada postaje gotovo nemoguće obuzdati ovu “vanzemaljsku” inteligenciju”, smatra on.

Suleyman smatra da ovakva karakterizacija ove tehnologije nije korisna.

Vanzemaljac ima po sebi samovolju, a ovo će biti alati koji će se primjenjivati u uskim okvirima”, naveo je on.

Međutim, Harari postablja pitanje: “Kako spriječiti nešto inteligentnije od vas da razvije samovolju?”

Harari i Suleyman su se složili oko jedne stvari u ovoj debati, da je potrebno “razviti nove institucije koje će imati ljudske i tehničke resurse, ali i povjerenje javnosti” kako bi se regulisala ova tehnologija.

Potrebno globalno tijelo za regulaciju umjetne inteligencije

O ovoj temi je također jučer govorio Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na Generalnoj skupštini.

Upozorio je da umjetna inteligencija može postati oružje za pokretanje hakerskih napada ili za širenje dezinformacija i govora mržnje, te je upozorio da bi to imalo vrlo ozbiljne posljedice po globalni mir i sigurnost.

Kao primjer je naveo društvene mreže.

Alati i platforme koje su dizajnirane da poboljšaju međuljudsku povezanost sada se koriste za podrivanje izbora, širenje teorija zavjere i podsticanje mržnje i nasilja”, rekao je.

Neispravni sistemi veštačke inteligencije su još jedna velika zabrinutost. A interakcija između umjetne inteligencije i nuklearnog oružja, biotehnologije, neurotehnologije i robotike je duboko alarmantna”, dodao je.

Ukazao je na problematičnu debatu o upravljanju umjetnom inteligencijom, ističući potrebu za univerzalnim pristupom. Također je ukazao na velike razlike u sposobnostima vlada vezano za ovu tehnologiju, te podcrtao da se to more riješavati na nacionalnom i globalnom nivou.

Stoga pozdravljam pozive nekih država članica za stvaranje novog tijela Ujedinjenih naroda kako bi se podržali kolektivni napori za upravljanje ovom izuzetnom tehnologijom, što je inspirisano takvim modelima kao što su Međunarodna agencija za atomsku energiju, Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva ili Međuvladin panel o Klimatskim promjenama”, rekao je.

Novo tijelo UN-a bi prikupilo ekspertizu i stavilo je na raspolaganje međunarodnoj zajednici. I moglo bi podržati saradnju na istraživanju i razvoju alata umjetne inteligencije za ubrzanje održivog razvoja”, dodao je Guterres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!