UN: Djeca čine četiri posto oboljelih od AIDS-a u svijetu

Svijet 30. nov 202215:56
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ogromne nejednakosti značajno doprinose širenje HIV/AIDS-a na području podsaharske Afrike, upozorila je u srijedu visoka zvaničnica Ujedinjenih naroda (UN) Winnie Byanyima.

“Nejednakost koja mi zaista slama srce je i nejednakost prema djeci koja žive s HIV-om”, rekla je Byanyima, izvršna direktorica UNAIDS-a na predstavljanju novog izvještaja u Tanzaniji.

Dodala je da pomoću savremene nauke nijedna beba ne bi trebala da se rodi s HIV-om i nijedno dijete koje je HIV pozitivno ne bi trebalo da bude bez pristupa liječenju.

Izvještaj pod nazivom “Opasne nejednakosti” objavljen je uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. decembra.

“Ovdje u Tanzaniji, 87 posto odraslih osoba koje žive s HIV-om je na liječenju. Ovo je izvanredno, ali samo 60 posto djece koja žive s HIV-om nalazi se na liječenju. Postoji ozbiljan jaz”, kazala je Byanyima.

Dodala je da podaci UNAIDS-a pokazuju da djeca čine četiri posto od ukupnog broja oboljelih od HIV/AIDS-a u svijetu.

“Ali ako računamo one koji umiru, djeca čine 15 posto od ukupnog broja”, rekla je Byanyima.

Prema istraživanju UNAIDS-a, tinejdžerke i mlade žene širom podsaharske Afrike imaju tri puta veću vjerovatnoću da će se zaraziti HIV-om nego muškarci u istim starosnim grupama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar