Uoči izbora u Turskoj: Više od 1,7 miliona ljudi na mitingu Erdoganove stranke

Svijet 07. maj 202322:05 0 komentara
Anadolija

U nedjelju je na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu održan je miting vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na kojem se obratio turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan, koji je i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima. Skupu je prisustvovalo više od 1,7 miliona ljudi, javlja Anadolija.

Erdogan je najavio brojne velike projekte u turskoj metropoli Istanbulu, uključujući “Veliki tunel Istanbula”.

“‘Velikim tunelom Istanbula’ dodatno ćemo obogatiti transport u gradu, povezujući 11 različitih željezničkih linija koje će dnevno koristiti 6,5 miliona građana”, kazao je Erdogan te dodao: “Implementiramo naš veliki projekat tunela u Istanbulu. Ovaj projekat će nakon Marmaraya i Evroazije biti treći tunel koji će proći ispod Bosfora.”

Skup je organiziran uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se održavaju 14. maja, a na kojima će građani Turske birati između četiri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament. Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će po prvi put.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta u nedjelju, 14. maja bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta će biti otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad