Uragan “Ida” odnio prve žrtve u New Yorku i New Jerseyu

Svijet 02. sep 202112:01
Izvor: Ed JONES / AFP

Najmanje osam osoba je izgubilo živote u oluji i poplavama koje su pogodile New York i New Jersey u srijedu navečer, prema izvještajima njujorške policijske uprave (NYPD) i gradonačelnika grada Passaic u New Jerseyu, Hectora Lore.

NYPD je saopćio sedam smrtnih slučajeva u New Yorku, a Lora je prijavio najmanje jedan smrtni slučaj zbog poplava u Passaicu.

Uragan ‘Ida’ je donio rekordne količine kiše u srednji Atlantik i na sjeveroistok Sjedinjenih Država, te je grad New York proglasio vanredno stanje zbog poplava.

PROČITAJTE JOŠ

Tornado je također zahvatio u srijedu okrug Gloucester u New Jerseyju, te oštetio više privatnih kuća.

Newark u New Jerseyu je u srijedu zabilježio svoj najkišovitiji dan u historiji. U gradu je palo 211 mm kiše, što je oborilo stari rekord, postavljen 1977. godine, od 173 mm.

Vanredno stanje zbog poplava, koje Nacionalna meteorološka služba rijetko izdaje da bi ukazala na neposrednu prijetnju od katastrofalnih poplava, proglašena su na predijelu of 306 kilometara od zapada Philadelphije do New Yorka.

Naučnici tvrde da ekstremne količine padavina poput onih u New Yorku i New Jerseyju, kao i drugi nedavni slučajevi u Tennesseeju, Njemačkoj i Kini, postaju sve češći zbog globalnog zagrijavanja koje uzrokuju ljudi, piše CNN.

U nedavnom izvještaju UN -a o klimi navedeno je da su se “učestalost i intenzitet velikih padavina povećali od 1950-ih na većini kopnenih površina”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar