(VIDEO) Kit ubica snimljen u nezabilježenom napadu: Naučnici šokirani takvim ponašanjem

Svijet 02. mar 202418:29 0 komentara
AFP

Usamljeni kit ubica, još poznati kao orka, snimljen je kako lovi i ubija veliku bijelu psinu u zapanjujućem napadu. Naučnici tvrde da je takav postupak bez presedana i da pokazuje iznimne lovačke sposobnosti kitova ubica.

“Dvije orke uočene su prije nego što su zajedno lovile i ubijale morske pse, uključujući i velike bijele pse, u blizini obale Južne Afrike,” izjavila je biologinja za morske pse dr. Alison Towner za BBC.

Tower proučava ove životinje već nekoliko godina na Sveučilištu Rhodes u Južnoafričkoj republici.

Napad zabilježen 2023. godine u kojemu mužjak kita ubojice ubija morskog psa i jede njegovu jetru trajao je svega dvije minute i šokirao je znanstvenike. Samo godinu dana ranije znanstvenici su po prvi put snimili dronom dva mužjaka orke kako zajedno love velike bijele morske pse.

“Tokom napada, morski psi bi kružili oko kitova ubiica, u očajničkom pokušaju da izbjegnu grabežljivce”, izjavila je dr. Towner.

No, u posljednjem slučaju zabilježen je potpuno drugačiji princip ponašanja. U ovom novoprijavljenom napadu, kit ubica je lovio sam. Znanstvenici su opisali kako je orka zgrabila lijevu prsnu peraju mladog morskog psa dugog 2,5 metara i nekoliko puta gurnula naprijed prije nego što mu je na kraju izvadila utrobu.

Znanstvenik za morske sisavce dr. Luke Rendell sa Sveučilišta St Andrews smatra kako je to dobar prikaz ponašanja kitova ubojica.

“Veliki bijeli morski pas je velika koncentracija hrane pa možda nije iznenađujuće da su neke populacije kitova ubica, gdje se ti morski psi pojavljuju u dovoljnom broju, naučile to iskoristiti,” dodao je dr. Rendell.

Znanstvenici ne znaju što pokreće takvo ponašanje, ali dr. Towner tvrdi da postaje očito da ljudske aktivnosti, poput klimatskih promjena i industrijskog ribolova, imaju značajan utjecaj na životinje u oceanima.

Kitovi ubojice mogli bi imati zdravstvene posljedice zbog konzumacije mesa velikih bijelih psina. Naime, njihovo meso puno je toksina i metala.

“Poremećaji u ravnoteži vrhunskih predatora mogu utjecati i na druge vrste”, objasnila je dr. Towner.

Stručnjaci su i dalje podijeljeni oko toga je li ovakvo ponašanje orki prirodno ili je tek sada prvi puta zabilježeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!