Putin najavio djelimičnu mobilizaciju: Ne blefiram, zaštitit ću svoj narod

Svijet 21. sep 202208:17 0 komentara
Screenshot

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti danas u 8:00 sati i najavio je djelimičnu mobilizaciju poručujući da ne blefira te da će zaštititi svoj narod.

Na početku Putin je rekao da će njegov govor biti o zaštiti suvereniteta i integriteta Rusije i podržavanju želje sunarodnika da sami određuju budućnost.

On je opet ponovio da se u Ukrajini “odvija specijalna operacija” naglasivši da je ona “potrebna kako bi se borili sa nacistima u Ukrajini”.

“Zapad pokušava uništiti Rusiju. i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga”, rekao je Putin.

Naglasio je da kijevski režim koristi plaćenike, da muče ljude u području Zaporižja.

Kaže da je glavni cilj oslobađanje ljudi u regiji Donbas.

“Mobilizacija počinje od danas 21. septembra”, najavio je Putin. Rekao je da je riječ o “djelimičnoj mobilizaciji”.

“Naglašavam da je riječ o djelimičnoj mobilizaciji. Samo oni koji su u pričuvi bit će mobilizirani. Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru. I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštititi ćemo ga. Ne blefiram!”, dodao je.

Šta je djelimična vojna mobilizacija?

Ukaz je potpisan. Parlament će biti informisan o mjerama koje su potrebne za izvođenje djelimične mobilizacije.

On je dodao da će Rusija podržati odluku koju budu donijeli stanovnici Donbasa, Zaporožja i Hersona.

Prema riječima Putina, Zapad je “prešao svaku granicu”.

Putin je rekao da će Rusija zaustaviti one koji teže svjetskoj dominaciji, prijete izmiještaju i porobljavanju zemlje.

On je poručio da načelnici regiona trebaju obezbijediti poziv za mobilizaciju u količini i vremenu koje odredi ministar odbrane.

Posljednji put Putin se Rusima obratio 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, koju on naziva “specijalnom operacijom”.

Svijet je iščekivao Putinov govor satima, ali kasno navečer novinari bliski Kremlju objavili su na mrežama kako je obraćanje ruskog predsjednika ipak odgođeno za danas. Informaciju je na Telegramu potvrdio i njegov bivši savjetnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad