Vlasnik restorana nudi platu od 11.000 eura, a ipak ne može da nađe radnike

Svijet 26. sep 202312:00 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Čak 11.000 eura mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposleni u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Ovoliku plaću, naime, nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija sada pati od nedostataka radnika.

“11.000,00 eura. Od sada!” – s ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska, piše Spiegel. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu, piše Fenix magazin.

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad