Zapaljen Kur'an u Danskoj, hitna reakcija Turske

Danska policija čuva islamofoba Rasmusa Paludana ispred Ambasade Turske u Kopenhagenu (Sergei GAPON / AFP / Profimedia)

Turska je u petak oštro osudila ponavljanje "podlog napada" na muslimansku svetu knjigu Kur'an i tursku zastavu u Danskoj.

“Najoštrije osuđujemo da je zločin iz mržnje počinjen u Danskoj 24. marta protiv naše svete knjige Kur'ana i naše slavne zastave bio dozvoljen da se ponovi 31. marta tokom ramazana”, istaknuto je u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navedeno je kako je danski ambasador Danny Annan pozvan u ministarstvo, Ankara je tog diplomatu obavijestila da “najoštrije osuđujemo i protestujemo zbog ovog podlog napada”.

“Još jednom odlučno pozivamo danske vlasti da preduzmu neophodne radnje protiv počinilaca ovog zločina i da preduzmu efikasne mjere kako bi spriječile ponavljanje ovakvih provokacija”, dodano je.

Podvučeno da je “davanje dozvole ovom gnusnom činu pod krinkom slobode izražavanja apsolutno neprihvatljivo i da se takav pristup nikada ne može opravdati”.

U Danskoj su u petak ispred zgrade turske ambasade u Kopenhagenu meta napada bili turska zastava i Kur'an.

Provokacija koju je organizovala grupa pod nazivom Patrioterne Gar Live (Patrioti uživo) prenošena je uživo na Facebook nalogu grupe.

Provokatori su razvili antiislamske transparente, skandirali slogane uvrede protiv islama i izveli podli napad na tursku zastavu.

Na provokaciju ove marginalne grupe, osoba iz Muslimanske zajednice Danske je preko zvučnika objavila dijelove iz Kur'ana i njihov prijevod na danski.

Tokom provokacije nije bilo nasilja, a danske vlasti su unaprijed obavijestile ambasadu Turske u Kopenhagenu i poduzele mjere sigurnosti na tom lokalitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad