Zaraženi koronavirusom moći će izaći na birališta u Portugalu

Svijet 19. jan 202219:581 komentar
Izvor: THILO SCHMUELGEN / POOL / AFP

Portugalski glasači zaraženi koronavirusom, kao i oni kojima je određena izolacija, moći će napustiti svoj dom kako bi glasali na prijevremenim izborima 30. januara, objavila je portugalska vlada u srijedu.

Dan ranije je Portugal, u kojem je gotovo 90 posto od 10 miliona stanovnika vakcinisano, imao rekordnih 43.729 novozaraženih zbog zaraznije, ali manje smrtonosne, omikron varijante.

Broj hospitaliziranih i umrlih znatno je manji nego na vrhuncima prethodnih valova.

Ministrica unutrašnjih poslova Francisca Van Dunem kazala je na press konferenciji da bi birači koji su u izolaciji trebali glasati od 18:00 do 19:00 sati, apelirajući na njih da ne dođu prije na birališta pošto je riječ o preporuci.

Ti birači moraju nositi masku i održavati distancu, dok svoj dom mogu napustiti samo kako bi glasali.

“Potreban nam je društveni ugovor koji će svima omogućiti da sigurno glasaju”, kazala je Van Dunem, zamolivši birače u izolaciji da do birališta ne dođu javnim prijevozom, već pješke ili vlastitim vozilom.

Graca Freitas, čelnica javnozdravstvenog tijela DGS, kazala je da neće postojatinavirusom posebno označena mjesta na biralištima za osobe sa korom te se na biralištima neće znati imaju li koronavirus.

“Ovo rješenje o određivanju vremenskog perioda za glasanje neće u potpunosti spriječiti zarazu, ali će minimizirati rizik”, kazala je Freitas.

Izbori su raspisani nakon što je parlament odbio prijedlog budžeta za 2022. manjinske socijalističke vlade.

Socijalisti premijera Antonija Coste po anketama imaju znatnu prednost, ali vjerovatno nedovoljnu za parlamentarnu većinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar