Zašto Kanada strahuje da će u SAD-u izbiti građanski rat?

Svijet 12. jun 202416:55 0 komentara
Joe Biden i Justin Trudeau (AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Kada se Justin Trudeau ove sedmice sastane sa Joeom Bidenom na samitu G7 u Italiji, kanadski premijer ga vjerovatno neće pitati da li su Sjedinjene Države u opasnosti od izbijanja građanskog rata u narednih nekoliko godina.

Ipak, centar smješten u Trudeauovoj vladi već razmišlja o tom pitanju, navodi Politico.

U izvještaju pod nazivom „Poremećaji na horizontu“, vladina kancelarija Policy Horizons Canada predložila je eventualni novi građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama kao scenario za koji bi Otava trebalo da se možda pripremi.

Ideološke podjele

Ova hipoteza iznijeta je u dokumentu od 37 stranica i u njemu se navodi:

„Ideološke podjele, demokratska erozija i unutrašnji nemiri eskaliraju u SAD-u gurajući zemlju u građanski rat”.

Alexander Burns, koluminista Politico, piše da je uznemirujuće saznanje da vaš prvi komšija postaje nervozan zbog mogućnosti jezivog nasilja u vašoj zemlji.

Nije nedostajalo apokaliptičnih prognoza o američkoj politici iz Trumpove ere, navodi on.

Od izbora 2016. godine, ljevičarske neprofitne organizacije, politički komentatori i akademici su se prepustili beskrajnim spekulacijama o tome kako bi mogli da odbrane demokratiju. U praksi, ništa se konkretno nije uradilo.

Jedna histerična epizoda 2020. uključivala je simulaciju ratne igre koja se završila tako što su Biden i njegovi saveznici ohrabrivali čitavu Zapadnu obalu da se otcijepi od SAD-a.

Međutim, dodaje kolumnista, pomenuti izvještaj nije mračna fantastika, već trezven ogranak Americi prijateljske vlade koja razmišlja o njenom nacionalnom raspadu.

Izvještaj je, navodi on, anketirao stotine stručnjaka i vladinih zvaničnika o događajima za koje bi Kanada mogla da se pripremi.

Zatim su autori klasifikovali te scenarije na osnovu vjerovatnoće da će se desiti, koliko brzo bi se mogli dogoditi i koliko bi haosa mogli da stvore.

Malo vjerovatan događaj

Američki građanski rat rangiran je kao malo vjerovatan događaj sa ultravažnim uticajem.

Drugi scenariji uključivali su razvoj biološkog oružja; porast patogena otpornih na antibiotike, što dovodi do masovne smrti i nestašice hrane i izbijanje Trećeg svjetskog rata.

John McArthur, naučnik Instituta Brookings koji sjedi u upravnom odboru Policy Horizons, rekao je za Politico da ovaj izvještaj više ukazuje na kanadsku anksioznost u vezi sa politikom SAD-a, nego bukvalnu zabrinutost zbog rata između država, nalik na onaj od 1861. godine.

Ističući da je govori u svoje ime, a ne u ime Policy Horizons, McArthur je primijetio da je porast američkog protekcionizma i izolacionizma tokom Trumpove administracije uzdrmao način na koji Kanada razmišlja i promijenio decenijama stare ekonomske odnose.

Politika i lično ponašanje Donalda Trumpa prema Kanadi – uključujući i vrijeđanje Trudeaua nakon prethodnog sastanka G7 u Kvebeku – ostavili su bolan trag.

„Svaki osjećaj narušavanja vaših najbližih suverenih odnosa, bilo kakav poremećaj unutar te zemlje, predstavlja duboku zabrinutost, mislim, za bilo koju kanadsku perspektivu. Mjesto Kanade u svijetu postalo je složenije i tražilo novu navigaciju“, rekao je on.

Vjerodostojnost scenarija građanskog rata, rekao je, zavisi od „kako se definiše građanski rat“.

Catherine Beaudry, profesorica na Polytechnique Montreal koja je u maju analizirala izvještaj na panelu Policy Horizons, zvučala je skeptičnije.

Vrijednost ovog izvještaja ona vidi u postavljanju mreže hipotetičkih događaja za koje vrijedi pripremiti se, kako bi stručnjaci i zvaničnici mogli da vide da li su i kako međusobno povezani.

Justin Trudeau, Joe Biden i Emmanuel Macron (REUTERS/Christian Hartmann)

Baveći se takvim scenariom, oni kasnije mogu biti pripremljeni i za drugačije događaje koji će se zaista desiti.

Mnogi scenariji u izvještaju, rekla je ona, ukazuju na hitnost savladavanja nove tehnologije: prijetnja cyjber napadima koji ometaju infrastrukturu, na primjer, ili hitne službe koje su preopterećene. Vlada bi na osnovu ovog scenarija mogla da odredi svoje prioritete.

Praktična primena scenarija građanskog rata u SAD-u nije tako očigledna.

„Znate, izbija svjetski rat – postoje stvari u kojima imate vrlo malo kontrole, a postoje stvari u kojima imate potpunu kontrolu“, rekla je.

U budućem izvještaju, rekla je ona, možda bi bilo dobro da se razmotri „stepen do kog vlada ima alate da djeluje“ u vezi sa različitim nepredviđenim situacijama.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!