Zbog prenapučenosti, ruševina i manjka goriva problemi s distribucijom pomoći za Gazu

Svijet 31. okt 202317:58 0 komentara
REUTERS/Shadi Tabatibi

Distribucija hrane i medicinskih potrepština u Gazi trenutačno je u zastoju zbog kroničnog nedostatka goriva, pljačke trgovina, ulica zakrčenih ruševinama od izraelskog granatiranja i zbog prenapučenosti kao posljedice raseljavanja civila u Pojasu Gaze.

Unatoč dopremi sve većih količina humanitarne pomoći sa zalihama, broj kamiona koji uspijevaju ući u Gazu, a prosječno je to oko 14 vozila dnevno, i dalje je premalen u usporedbi s 400 kamiona koliko ih je dnevno u uobičajenim okolnostima stizalo za 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze, koji sada očajnički traži osnovne stvari poput kruha, kažu humanitarni radnici.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u ponedjeljak je izvijestila da je dan ranije isporučila stotine tona brašna u 50 pekara u Gazi, što je pomoglo da se cijene kruha prepolove. Brašno je distribuirano i stotinama tisuća ljudi u skloništima.

No agencija, koja vodi najveću operaciju pomoći Gazi, smatra da će provala gladnih stanovnika Gaze u njezino najveće skladište u nedjelju vjerojatno dodatno zakomplicirati njezin rad.

U logističkoj bazi UNRWA-e blizu Rafaha sklonilo se 8000 raseljenih

Iz agencije upozoravaju i da je logističkom bazom na graničnom prijelazu Rafah, ključnom za distribuciju pomoći postalo teže upravljati jer se u njoj sklonilo 8000 raseljenih.

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je u Gazi od 7. listopada ubijeno 67 njezinih zaposlenika, što je najveći broj UN-ovih radnika smrtno stradalih u bilo kojem sukobu u tako kratkom vremenu, rekli su.

Glasnogovornica UNRWA-e Juliette Touma rekla je da su mogućnosti agencije premale u ovom trenutku s obzirom na to da je broj raseljenih četiri puta veći nego što je UNRWA planirala prije rata u najgorem mogućem scenariju.

Skladišta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Gazi oštećena i nisu u funkciji

Međunarodna federacija Udruge Crvenog križa i Crvenog polumjeseca objavila je da su njihova skladišta u gradu Gazi u ponedjeljak pretrpjela “tešku štetu” i da nisu u funkciji.

Istodobno UNICEF doprema medicinske potrepštine, no “distribucija je sve teža”, rekao je Jonathan Crickx, šef komunikacija UNICEF-a za Palestinu.

Distribucija humanitarne i medicinske pomoći posebno je teška u sjevernoj Gazi, glavnome žarištu izraelske vojne operacije, kažu humanitarni dužnosnici te dodaju da su neki od njih bili primorani obustaviti isporuku.

Nesigurno slanje pomoći bolnicama, sanitarni uvjeti strašni

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier u utorak je kazao da nije slao dodatnu pomoć bolnicama u sjevernom pojasu Gaze od 24. listopada, kao razlog navodeći nedostatna sigurnosna jamstva.

Upozorio je na to da je javnozdravstvena katastrofa neizbježna u jeku masovnog raseljavanja i štete nastale na vodovodnoj i sanitarnoj infrastrukturi.

Rick Brennan, regionalni direktor WHO-a za hitne slučajeve, Reutersu je rekao da su uvjeti za život strašni, jer je na gusto naseljeno područje stiglo dodatnih 1,4 milijuna raseljenih.

“Sanitarni uvjeti su strašni, životne okolnosti neljudske. Kamo ljudi idu na zahod? Kako se uklanja otpad?”, samo su neka retorička pitanja koja je postavio, dodavši da je stanje “idealno” za izbijanje bolesti poput proljeva ili respiratornih i kožnih infekcija poput šuge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!