Zelenski: Pobjeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa EU

Svijet 02. okt 202316:34 0 komentara
Volodimir Zelenski (OLEG PETRASYUK/Pool via REUTERS)

Pobjeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pred ministrima spoljnih poslova EU, koji su se danas okupili na sastanku u Kijevu.

Zelenski je podvukao značaj „podrške u odbrani Ukrajini“ nakon što je američki Kongres odbio da odobri budžetska sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, a na izborima u Slovačkoj je pobijedila stranka čiji lider je rekao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Ukrajina, koja se od februara 2022. godine u velikoj mjeri oslanja na zapadnu vojnu pomoć u ratu sa Rusijom, nada se da će ispuniti niz kriterijuma za pridruživanje EU bloku.

Ministri EU sastaju se u Ukrajini kako bi pokazali podršku nakon izbora u Slovačkoj

„Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni da pobijede u ovoj konfrontaciji. Ali naša pobjeda zavisi direktno od saradnje sa vama i od liderstva Evrope“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, stalno su potrebni novi koraci u odbrani i diplomatiji, politici i integracijama, ekonomiji i sankcijama, koraci koji će „zajedničku poziciju učiniti jačom“.

„Sistemi PVO koje je naša zemlja dobila, kao što su Patriot, IRIS-T, NASAMS i drugi – već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju ljudske živote. Zato nam je potrebno više ovih sistema“, rekao je Zelenski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više