“Željezni general”: Ovo je čovjek koji je promijenio tijek rata u Ukrajini

Svijet 27. nov 202214:15
Izvor: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Tijekom prvih mjeseci rata u Ukrajini, ruske snage uspjele su zauzeti veći dio istoka i juga ove zemlje, brzim napredovanjem iz pravca Donbasa i Krima. Međutim situacija se preokrenula kada su Ukrajinci konačno dobili potrebnu količinu oružja, ali i obuke da uzvrate udarac.

Čovjek koji praktično preokrenuo dosadašnji tijek rata i u svoju biografiju upisao jedan od najvećih uspjeha ukrajinske vojske do sada – preuzimanje kontrole nad Hersonom, zove se Valerij Zalužnji, zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine. Upravo on izlazi na crtu “mesaru iz Sirije”, generalu Sergeju Surovikinu, koji je donio odluku o povlačenju Rusa iz Hersona.

Zbog ove pobjede, Ukrajinci slave Zalužnjog, kojeg još zovu i „željezni general“.

Ovog čoveka je čak i zamjenica ministra obrane Hana Malijar u rujnu izdvojila kao osobu koja će postati „heroj Ukrajine“. Osim što je zaslužan za obranu Kijeva na početku rata, istaknuo se i na fronti u Harkovu, Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonu.

Tko je Zalužnji?

Rođen je u gradu Novograd-Volinski na zapadu Ukrajine. Diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine i to samo dve godine nakon što je Ukrajina proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Kasnije je upisao vojnu akademiju u Odesi, gdje je diplomirao 1997. godine.

Kada su krenuli sukobi na istoku Ukrajine 2014. godine, bio je raspoređen u istočnu regiju Donbas.

Ukrajinska vojska je u to vrijeme izgubila dijelove teritorija od separatista koje podržava Rusija. Međutim, sada su se ukrajinske snage pregrupirale, izvojevale nekoliko pobjeda, a Zalužnji je stekao svoju reputaciju.

On je na svoju sadašnju dužnost imenovan u srpnju 2021. godine. General s četiri zvjezdice prozvan je herojem, ali malo ljudi izvan vojnih krugova je ikad čulo njegov glas. Rijetko daje intervjue, a jedna njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u vojarnama.

Dva mjeseca pre nego što su ruske snage pokrenule invaziju 24. veljače, Zalužnji je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara. Tajno, a ne odajući mnogo detalja čak ni vlastitom ministarstvu obrane, glavni zapovjednik je raspoređivao jedinice po sjeveru zemlje, prije svega oko Kijeva, postavljao artiljerijske baterije i sisteme protuzračne obrane. Pokreti trupa su vršeni na takav način da je neprijatelj vjerovao da su još stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila ključna i odlučujuća u spašavanju Ukrajine.

Zalužnji dosad nije preuzimao sve zasluge za ukrajinske uspjehe na bojnom polju. Društvene mreže je većinom koristio za hvaljenje kolega časnika, običnih vojnika i civila.

Posljednjih mjeseci počele su kružiti i glasine o navodnim napetostima između Zalužnjog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Ankete pokazuju da je general također jedna od osoba kojoj Ukrajinci najviše vjeruju. Ipak, obojica tvrde, da su priče o njihovom neslaganju ruska dezinformacija namjenjena raspirivanju napetosti unutar vodstva u Kijevu.

Učenje od neprijatelja

Poštovanje ukrajinskih vojnih zapovjednika među stanovništvom je ogromno. Zalužnji je u rujnu dao intervju za magazin Time u kojem je hvalio svog protivnika, ruskog načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, što je nezamislivo za, na primjer, političare.

„Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvijek mislim da se znanost o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, naveo je Zalužnji.

Kako sam priznaje, njega je obučavala Crvena armija. Ovo znanje o neprijatelju je bilo ključno i nešto što je ruska vojska pokazala da ne posjeduje. Zalužnji je dao primjer u magazinu Time.

Mjesecima prije invazije, general je identificirao tri glavna pravca koja će Rusija koristiti za invaziju sa sjevera, preko vlastitog teritorija i Bjelorusije. Umesto da se angažira u ranim fazama invazije, on im je dopustio da napreduju do prve obrambene linije Kijeva, a zatim su izveli brze napade s malim jedinicama na zadnjem dijelu i prema lancima snabdjevanja. Moskovske trupe su prekasno otkrile da stanovništvo nije na njihovoj strani.

Idol kolega

„Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on djeluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe točke“, rekao je Vitalij Markiv, časnik Ukrajinske nacionalne garde koji je sudjelovao u kontraofanzivi kojom su oslobođeni dijelovi teritorija u Harkovu.

„Ovako djeluje vrhovni zapovednik Zalužni“, dodao je on.

Vještina Zalužnjog o prilagođavanju bojnom polju koje se brzo mijenja pokazala se u Harkovu. Tada su Zalužnji i njegovi generali iskoristili trenutak i u rujnu su izveli munjeviti napad koji je ruske vojnike natjerao u bijeg i povlačenje iz Hersona.

„Upravo tako su se dogodili Harkov i Herson… To je oportunističko ratovanje,“ rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar obrane i sadašnji vladin savjetnik za sigurnost.

„Generalov stil zapovijedanja dopušta drugima da ostvare svoje sposobnosti i talente, dok u ruskoj vojsci samo jedna do dvije osobe donose odluke, a ostalima se kaže da šute“, istaknuo je on.

Kada je general Mark Miley sugerirao da bi Kijev mogao iskoristiti zimu za postizanje dogovora s Rusijom, Zalužnji se tome se usprotivio. Američki vojni dužnosnik pohvalio je sposobnost ukrajinskog generala da brzo reagira na ruske akcije i neuspjehe.

„Održao je svoje snage u pokretu i nije dopustio da se opuste. To je veoma teško i zahtijeva disciplinu“, naveo je on.

Pohvale na račun Zalužnog se ovdje ne završavaju.

„Jednom je prilikom prebacio artileriju preko ‘gotovo neprohodnih terena’ kako bi digao u zrak skladište oružja“, prisjetio se general-pukovnik Mihailo Zabrodski, bivši zapovjednik.

Radio je majstorski“, rekao je on. Akcija je bila toliko brza da neprijatelj nije mogao reagirati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar