Poljoprivrednik zbog poplava ostao bez 130 ovaca: Godine sam uložio u ovaj posao

Uncategorized 05. nov 202117:39 > 06. nov 2021 20:552 komentara
n1

Situacija u Trnovu s poplavama postaje sve gora. Brojne kuće su poplavljene, stanovnici se evakuišu, materijalna šteta je velika, a jedan od poljoprivrednika ostao je bez 130 ovaca.

Ekipa N1 televizije je snimila trenutno stanje u štali u kojoj su boravile ovce.

Poljoprivrednik Goran Golijanin sinoć nije na vrijeme zatvorio vrata štale, a za N1 je ispričao da se poljoprivredi posvetio intenzivno posljednje četiri godine.

“Stradalo je više od 120 elitnih grla koje sam ja godinama izdvajao. Sve vrijeme bavljenja ovim ja sam prodao samo 11 ženskih grla, sve ostalo sam ostavljao za sebe. Sinoć oko 22:00 sata smo ih obilazili, nije izgledalo kao da voda može  prodrijeti, jer je korito rijeke bilo veoma udaljeno, ali voda se izlila doslovno na livadu. Nismo to očekivali”, ispričao je Golijanin.

POVEZANE VIJESTI

Jutros je prije 6:00 sati obišao to područje koje je, kako kaže, bilo poplavljeno, a nakon toga je ugledao i stravičan prizor u štali.

“Kada sam uključio lampu vidio sam da kod nekoliko ovaca u tom mraku svijetle oči i kada sam otvorio vrata one su pošle za mnom. Došle su do jedinog suhog dijela na ovom prostoru i nakon toga smo ih sve skupili. Preživjelo je 16 ovaca, a 17. je bila živa pola sata i nakon toga je uginula. Neizvjesno je i za ove što su preživjele jer su nadojene ledenom vodom”, kazao je.

Ovce su romanovske rase i značajne su jer su kvalitetne, Golijanin je vodio računa o njihovoj dobrobiti.

“Materijalno zaista nije bitno, ja sam situiran, ali ovo je bila moja ljubav u posljednje četiri godine. Po zanimanju sam mesar i godišnje sam klao preko 3.000 grla, ovaca i jagnjadi, ali ovaj jutrošnji prizor je neopisiv. Najvjerovatnije da ću se nastaviti baviti ovim poslom, jer sam i prije počeo sa 12 ovaca, a sada mi ih je ostalo 16”, poručio je na kraju razgovora Golijanin.

Danas ranije je za N1 načelnik Trnova Dragomir Gagović ispričao kako je cijelo područje Trnova postalo jezero, sve je poplavljeno, kuće su oštećene, a mnogi mještani se međusobno pomažu kako bi prije svega sačuvali svoje živote.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar