16 dana potrage za turskom porodicom koja je nestala u Savi

N1

Nastavljena je potraga za turskim državljanima koji su se prije devet dana utopili u rijeci Savi u Svilaju.

Nezvanično radi se o porodici, roditeljima, dvoje djece i još jednom muškarcu. Prve informacije o ovom slučaju Policijska uprava Odžak dobila je još 20. decembra, a dan poslije prvo zvanično obavještenje stiglo je i od Ambasade Turske. Pretpostavka je da se radi o migrantima koji su ilegalno pokušali ući u Republiku Hrvatsku. Nestali su nakon što se prevrnuo čamac u kojem su bili.

N1
N1

Iako vremenski uslovi idu na ruku učesnicima u potrazi, potragu otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu Save u području na kome se odvija potraga, a koje pripada teritoriji Bosbe i Hercegovine. Uz to problem je smanjena vidljivost zbog zamućenosti rijeke, kao i visok vodostaj i velika količina smeća i drveća koje plove Savom.

Nestale traže pripadnici specijalizovanih jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, a nakon izviđanja terena i snimanja iz zraka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save.

U potrazi učesvuju pripadnici uprava civilne zaštite Federacije Bosne i Hercrgovine i Republike Srpske, ali i Hrvatske, kao i AFAD iz Turske, HGSS i hrvatska policija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad