80.000 KM za revitalizaciju bosanskog Dubrovnika

Vijesti 07. sep 202219:01 1 komentar
N1

Općinski načelnik Akif Fazlić i Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, 06. septembra 2022. godine potpisali su Ugovor o sufinansiraju projekta revitalizacije historijskog područja Stari grad Dubrovnik – južna kula u iznosu od 80.000 KM.

Općina Ilijaš je putem Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dodjelu sredstava iz Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za “Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika”, a sve u cilju nastavka revitalizacije historijskog područja Stari grad Dubrovnik u Ilijašu.

Znate li gdje je Dubrovnik u BiH?

Općinski načelnik Akif Fazlić istaknuo je značaj ove finansijske podrške, posebno jer se tiče dalje zaštite i revitalizacije nacionalnih spomenika. “Općina Ilijaš ulaže značajne napore u cilju revitalizacije naših zaštićenih nacionalnih spomenika, kako kroz finansiranje iz vlastitog budžeta, tako i kroz apliciranje na javne pozive na višim nivoima. Zahvaljujem se Ministarstvu koje je prepoznalo značaj našeg projekta i vjerujem da ćemo i budućnosti imati uspješnu saradnju”, istakao je načelnik Fazlić.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja ove godine podržalo je devet projekata iz Kantona Sarajevo sa značajno većim iznosom, nego što je to bio slučaj ranije. „S obzirom da su iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu izdvojena veća financijska sredstva, ove godine smo podržali devet projekata koji su ispunili sve propisane uvjete, a koji se tiču sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, utopljavanja zgrada radi uštede energije kao i zaštite nacionalnih spomenika“, precizirao je ministar Martić.

Ukupna vrijednost svih podržanih projekata iz Kantona Sarajevo iznosi 753.235 KM, stoji u saopćenju Opštine Ilijaš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare