HDZ-ovo rješenje za Mostar: Sprovesti odluku Ustavnog suda

Vijesti 13. jun 201609:51 > 09:56
N1

Brojni su pegovori za rješenjem mostarskog čvora kako bi se u oktobru održali izbori i u Mostaru kao i u ostalim gradovima i općinama BiH. No zajedničkog rješenja još uvijek nema.

A da bi se izbori u ovom gradu održali potrebno je donijeti izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar, što je naložio Ustavni sud BiH, a koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada.

O ovoj temi u Novom danu govorio jes i Damir Džeba, predsjednik GO HDZ.

Džeba je kazao da HDZ ne želi jednu jedinicu za Mostar, što je neustavno – odnosno povlači izmjene Ustavnog zakona.

“HDZ zahtijeva potpunu implementaciju odluke Ustavnog suda, koji je utvrdio diskriminaciju na glasanju. HDZ je predložila prijedloge za implementaciju, odnosno pet izbornih jedinica i 35 vijećnika za Gradsko vijeće. To nije dobilo podršku u Parlamentu”, kazao je.

Podršku nisu dobili ni ostali prijedlozi, a on smatra je potrebno naći model zakona po kojem ovo može funkcionisati.

“Riješenja ne smiju biti diskriminatorska, a hoće li biti tri, pet ili šest izbornih jedinica u Mostaru je stvar dogovora”, kaže.

“Ako želimo izbore, samo treba implementirati odluku Ustavnog suda. Jedan pravnik to može uraditi, jer je to tehničko pitanje i imat ćemo izbore 2. oktobra. Za to pitanje ne bi trebalo vezivati druge stvari”, izjavio je.

Smatra da ako neko nije zadovoljan Mostarom, to se treba rješavati na Gradskom odboru, i isti model primijeniti na ostalim gradovima sa sličnim problemom.

“Načelno moramo imati na umu da u gradu žive i građani srpske nacionalnosti. Donošenje odluka nije moguće bez predstavnika Srba. Mora ih se zvati za sto, moraju dati podršku, da bi u Parlamentu dobili većinu. To je suština priče, jer sve mora dobiti podršku u Parlamentu”, kazao je Džeba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.