"Ne može Malešević odrediti Bošnjacima kojim jezikom govore"

Vijesti 13. jun 201617:48 > 17:52
N1

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a godinama zloupotrebljava odrednicu Ustava tog entiteta o jeziku bošnjačkog naroda i pokušava Bošnjacima odrediti kojim jezikom govore, što je neprihvatljivo.

“Ministarstvo provjete RS-a i danas je obmanulo javnost kako sva djeca u RS-u imaju ista prava. Svako ko pogleda nastavi plan i program vidjet će da taj resor koristi neustavne termine kao što je ‘srpski jezik’ za pripadnike srpskog naroda, a s druge strane poziva se na Ustav RS-a kada su u pitanju Bošnjaci”, ukazao je Salkić.

Pozvao je ministra provjete RS-a Danu Maleševića da konačno počne poštovati Ustav i zakone te da sve učenike u RS-u tretira na isti način.

“Ako ih posmatra kroz Ustav RS-a, onda mora da zna da ne postoji termin ‘srpski jezik’, već u dokumentima đaka srpske nacionalnosti mora pisati ‘jezik srpskog naroda’, ukoliko za Bošnjake piše ‘jezik bošnjačkog naroda’. Ako srpskim učenicima priznaje da se izjasne kojim jezikom govore i žele da to bude srpski jezik, onda mora priznati da i bošnjačka djeca imaju ista prava i da kažu kojim jezikom govore, a jasno je da je to bosanski jezik”, rekao je Salkić.

Salkić ističe da bojkot nastave bošnjačkih đaka u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici predstavlja najtežu odluku i put na koji su njihovi roditelji bili primorani.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a uputilo je školama instrukciju da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu s Ustavom tog bh.entiteta.

Iz ovog resora tvrde da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava RS-a, u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu s Ustavom BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.