"Moja sestra bi bila živa da je tužilac Sikira reagovao"

Vijesti 14. jun 201614:45 > 14:48
Anadolija

Sestra ubijene Arnele Đogić, Edina je nakon izricanja presude kazala kako joj kazna od 40 godina ubicama ništa ne znači, jer je ostala bez sestre.

Sudija Kantonalnog suda Zeničko-dobojskog kantona, Enes Malićbegović donio je danas presudu kojom je osudio Muriza Brkića i Avdiju Selimovića na po 40 godina zatvora zbog okrutnog ubistva 24-godišnje djevojke iz Olova.

Edina Đogić je za ovakav razvoj situacije okrivila kantonalnog tužioca Ešrefa Sikiru, koji nije reagovao na prijetnje upućene Arneli i njenoj porodici.

“Moja sestra bi bila živa danas da je Ešref Sikira reagovao. Prijavila sam Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i rečeno mi je da je proces u toku i da će mi biti javljeno. Ne mogu vjerovati da ovakvi ljudi rade u institucijama Bosne i Hercegovine, da primaju plate od svih nas. Arnela je govorila da se osjećala životno i materijalno ugroženo, na šta joj je Sikira rekao da nema dokaza. Dva puta mu je govorila i dva puta je tražio izjavu. Meni 40 godina ne znači ništa, ja nemam svoje Arnele. Da su im dali milion godina, to je neće vratiti. Uništili su joj mladost, život… Rečeno nam je da sve prijetnje osim prijetnje na tijelo i život osobe i prijetnje koja izazove osjećaj straha kod osobe nisu prijetnje. A prijetnje smo dobijali u smislu da će nam sve biti zapaljeno i da ćemo ostati bez kuće i sve imovine”, rekla je kroz suze Edina.

Ona je rekla da su im prijetnje upućene godinu dana prije nego što je Arnela ubijena. Tada im je zapaljen i dio imovine, a prijećeno im je i silovanjem ženskih članova porodice, a koje je uputio Avdija Selimović. Tada je presuđeno u korist Selimovića, a porodica ubijene Đogić saglasno je rekla da će učiniti sve da tužilac Sikira više nigdje ne dobije posao.

Kaznom, iako im neće vratiti Arnelu, su zadovoljni, ali smatraju da im je ipak trebalo dosuditi maksimalne kazne u trajanju od po 45 godina zatvora.

Anadolija

Prema navodima iz optužnice, Selimović i Brkić su nakon što su pretukli Đogić vezali joj preko usta PVC uže preko usta kako ne bi mogla pozvati pomoć, nakon čega je Muriz Brkić nožem nanio nekoliko povreda u predjelu vrata te zaklao Arnelu, nakon čega su njeno tijelo bacili niz liticu od oko 70 metara misleći da njeno tijelo neće biti pronađeno na nepristupačnom terenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.