Park u centru Sarajeva: Ukradena skulptura Isaka Samokovlije

Vijesti 15. jun 201612:37 > 12:43
Fena

Skulptura istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika.

Nestanak skulpture primijećen je u ponedjeljak, a iz Fondacije ”Kulturno naslijeđe bez granica” smatraju da je nestanak nepoštivanje i direktni atak na kulturno bogatstvo svih građana i građanki BiH. Fondacija apeluje na nadležne organe da provedu istragu i utvrde odgovornost za nestanak značajne skulpture te da ostale osiguraju.

Uz skulpturu Isaka Samokovlije u parku se nalaze i skulpture Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića. U ratnom periodu skulpture su privremeno bile izmještene na sigurno mjesto kako bi bile sačuvane, te su nakon rata ponovo vraćene u park.

Samokovlija je po zanimanju bio ljekar. Rođen je u Goraždu 1889. godine, a umro je u Sarajevu 1955. godine. Jedan je od najpoznatijih bh. književnika koji je pisao o životu bosanskih Jevreja. Njegova najpoznatija djela su ”Nosač Samuel”, ”Hanka”, ”Od proljeća do proljeća”, ”Plava Jevrejka”, saopćeno je iz Fondacije ”Kulturno naslijeđe bez granica”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.