Uništeno 115 kg eksploziva na regionalnom putu Tuzla-Čelić

Vijesti 15. jun 201614:42 > 14:47
Fena

Psi otkrivači mina Federalne uprave civilne zaštite prvi put su upotrijebljeni u kompleksnopj operaciji kojom je na gradilištu regionalnog puta Tuzla-Čelić locirana, uklonjena i uništena improvizirana eksplozivna naprava koja je sadržavala 115 kilograma eksploziva, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Nakon što su aktivnostima pripadnika kombinovanog tima eksperata za uklanjanje eksplozivnih sredstava i tima pasa za otkrivanje mina Federalne uprave civilne zaštite odstranjeni detonatori, naprava je deaktivirana, te je uklonjeno i 115 kilograma eksploziva, što je bilo dovoljno da potpuno uništi put.

Analizom uklonjenih elemenata eksplozivne naprave konstatovano je da se radilo o sredstvu koje je vrijeme učinilo izrazito nestabilnim.

U skladu s tim kompletna količina eksploziva je spaljena na mjestu događaja, a ostaci upaljačkog sklopa uništeni, te teren oko same naprave je dodatno pregledan kako bi bilo utvrđeno da li postoji neki ostatak eksplozivne materije kojeg je potrebno ukloniti.

Tokom izvršenja ove operacije nadzor i osiguranje lokacije vršeno je bespilotnim letećim platformama-dronovima.

Podršku pripadnicima FUCZ u izvođenju ove operacije dali su Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tulanskog kantona i Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla.

Postojanje eksplozivne naprave na gradilištu su, tokom vršenja radova, izvođaču prijavili mještani sela Dokanj pored Tuzle koji su bili upoznati sa činjenicom da je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92-‘95. lokalni put preko planine Majevice zapriječen eksplozivnom napravom, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.