Zatražena ostavka direktora Agencije za statistiku BiH

Vijesti 15. jun 201618:14 > 18:16
N1

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, odnosno odluka o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa te ko će se tretirati rezidentnim odnosno nerezidentnim stanovnicima BiH glavne su teme hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Žustru raspravu zastupnika pokrenula je zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) uputivši kritike Jukiću koji, kako je naglasila, od “nerezidenata pokušava napraviti rezidente”.

Podatak o rezidentnom/nezeridentnom stanovniku BiH, prema zakonu, uspostavlja se odgovorima na popisnici koja se odnose na mjesto boravka i mjesto rada.

“Najveći broj popisnica je popunjen jasno i on nije sporan, dok drugi dio nije potpun i tu ne možemo vidjeti rezidenta, da li je stalni stanovnik ili nije. I onda nastupa Jukić da dodavanjem pokuša popuniti polja koja nedostaju, zato je to problem. On je krenuo dodavati da bi od nerezidenata napravio rezidente”, istakla je Majkić.

Na njene navode osvrnuo se zastupnik Sadik Ahmetović (SDA) dodajući kako “treba provjeriti odakle zastupnici Majkić podaci koje govori javno?”.

“Odakle ovi podaci kolegici Majkić: je li to krivično djelo? Ja mislim da je jedina greška Jukića što ranije nije donio odluku, a pravi razlozi su prije 20 i nešto godina izrečeni preko puta nas u drugoj sali. Ako bude trebalo, govorit ću o pravim razlozima”, rekao je Ahmetović.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović smatra kako je današnja rasprava predstavlja “ništa drugo do bježanje od suštine i problema” kada je riječ o demografiji i stanovništvu u BiH te da je zemlja u “demografskoj katastrofi”.

“Suština je da BiH u cjelini u odnosu na posljednji popis 1991. godine nema blizu 900.000 stanovnika, odnosno jedan milion. Da u jednoj Kini ili Indiji ima takvih nepovoljnih trendova i oni bi se uhvatili za glavu i vidjeli gdje je problem. Zar nije trebalo tu raspravu otvoriti: koliko nam ljudi odlazi, pogotovo mladih, radi pogrešno postavljenih političkih stvari. A, mi raspravljamo da li trebamo sa još 200.000 stanovnika umanjiti”, rekao je Bećirović.

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na hitnoj sjednici da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva. 

Jukić je podvukao da donosi racionalne odluke koje imaju smisla, ali s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, a ova odluka je donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).

– Metodologija obrade podataka trebala je biti donesena na početku procesa. Ta metodologija mora biti međunarodno usporediva. Dio preporuka IMO tima je prihvaćen od Centralnog popisnog biroa krajem prošle godine – podsjetio je direktor.

Dodao je da je ukupno šest neusaglašenih pitanja u vezi popisa u Centralnom popisnom birou, a radi se o visokostručnim statističkim pitanjima za koje je potrebno ekspertsko znanje.

– Pitanje popisa, odnosno produženje roka za objavu rezultata popisa nije dugo dolazilo na dnevni red sjednice Vijeća ministara – naglasio je Jukić.

Posebno je podvukao da je rad Agencije za statistiku BiH zasnovan na zakonu i u skladu s preporukama Ureda za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT).

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.