Zvizdić: Realni izgledi za kandidatski status u 2017. godini

Vijesti 16. jun 201614:36 > 14:40
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da su izgledi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u 2017. godini realni "ako svi budemo radili na realizaciji zadataka koji stoje pred BiH“.

Zvizdić je ovo kazao na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje delegata Martina Raguža kojeg je zanimalo kakve su stvarne šanse da BiH u 2017. godini dobije status kandidata za članstvo u EU.

Po Zvizdićevim riječima, ako je samo deklarativan odnos i deklarativno opredjeljenje za evropske integracije, a u realnom životu i u realnim zadacima se opstruiraju takvi procesi, “onda nije Vijeće ministara BiH to koje može samo to završiti“.

Ističe da to mogu završiti samo sve institucije BiH zajedno s drugim nivoima vlasti koji su uključeni u ove procese.

Kako je naveo, dosad se pokazalo da nije riječ o deklarativnom, nego o stvarnom opredjeljenju za proces evropskih integracija.

“To smo pokazali usvajanjem niza dokumenata koji su prethodili i predaji aplikacije, ali i usvajanjem niza dokumenata koji će sada prethoditi sjednici Vijeća za vanjske poslove koja je će biti polovinom jula i na kojoj će se vjerovatno donijeti zaključak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za BiH, koji bi onda po toj dinamici došao otprilike najesen”, kazao je Zvizdić.

Navodi da je Vijeće ministara usvojilo izvještaj o završetku tehničkih pregovora za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje je poslalo Predsjedništvu BiH da ga potvrdi.

“Time ulazimo dalje u fazu razgovora, ili procedura koji će u konačnici dovesti do ratifikacije takvoga akta, ali koji će trajati pet-šest mjeseci, jer svih 28 zemalja EU moraju odobriti finalizaciju tehničkih pregovora u vezi s prilagodbom SSP-a”, informisao je Zvizdić delegate.

Po njegovim riječima, taj uvjet je praktično, u momentu kada Predsjedništvo BiH to odobri, dovoljan da bi se 17. jula, kada bude sjednica Vijeća za vanjsku politiku, donijela odluka o pripremi upitnika.

“Do tada ćemo mi sigurno imati i finaliziran tekst mehanizma koordinacije koji će biti usvojen od svih nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH. Ako nastavimo raditi ovim tempom i ako zadržimo ovu vrstu spremnosti da idemo dalje ka EU integracijama, onda će BiH sigurno dobiti kandidatski status u 2017. godini”, zaključio je Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.