Ispraznila se kasa za spašavanje banaka?

Vijesti 20. jun 201613:05 > 13:12
N1

U Bosni i Hercegovini je poslovna tajna podatak o tome koliko je novca ostalo u Fondu za osiguranje depozita.

Upućeni kažu da je nakon likvidacije Bobar banke te Banke Srpske, u ovom fondu ostalo nedovoljno novca u slučaju novog bankarskog kraha. U tom slučaju sav teret isplate depozita bi pao na državni budžet.

Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine krije podatke o tome koliko je ostalo novca u Fondu za isplatu osiguranog depozita. U ovoj Agenciji su odbili da nam dostave taj podatak, tvrdeći da je to poslovna tajna.

“Postupajući po pomenutom zahtjevu utvrđeno je da informacija o visini Fonda za osiguraje depozita predstavlja poslovnu tajnu u smislu Zakona o osiguranju depozita BiH i Vodiča o pristupu informacijama Agencija za osiguranje depozita BiH”, naveli su.

Agencija je do ovog trenutka deponentima propale Bobar banke isplatila 85 miliona maraka, a ostala je dužna da isplati još milion i 400 hiljada. Deponentima Banke Srpske isplaćeno je 47 miliona, a Agencija je građanima ostala dužna više od osam miliona.

U ovoj insituciji za N1 tvrde da imaju dovoljno novca u Fondu u slučaju kraha još neke banke u BiH. Ako ništa, uvijek postoj opcija zaduženja. Prema istraživanju Centara civilnih inicijativa, od 285 miliona koliko jer bilo u Fondu za osiguranje depozita na kraju 2015. godine, nakon kraha dvije banke, ostalo je oko 15 posto.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.