Brza promjena mišljenja: Okreće li Čović leđa Izetbegoviću?

Vijesti 22. jun 201613:42 > 14:32
Screenshot N1

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka u Banjoj Luci sa članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem kazao da je odluka o objavi rezultata "greška koja se mora ispraviti". Začuđuje činjenica da na sastanak nije bio (pozvan) Bakir Izetbegović.

Prije samo dvadesetak dana, Čović i Izetbegović su bili na istoj strani kada je u pitanju odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji za obradu rezultata popisa stanovništva. Iako je tada stao na stranu Jukića i branio odluku dugogodišnjeg člana svoje stranke, nešto se ipak desilo.

Uslijedili su napadi iz RS-a, a Mladen Ivanić je direktno optužio Čovića da stoji iza Jukićeve odluke o metodologiji nakon čega je Čović optužio Ivanića za politički spin. 

“Ivanićeva izjava da sam ja znao za odluku o popisu stanovništva djeluje mi kao politički spin. To sam ranije govorio, ali opet ponavljam da to nema veze sa stvarnošću. Metodologija o popisu je donesena onako kako je i trebala. Ne znam zbog čega, ali odjedanput su se pojavili spinovi o nekim izjavama katoličkih predstavnika, čelnika Islamske zajednice, o popisu i slično. Još jednom ponavljam da nisam imao nikakvog utjecaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva i smatram da se nikakva odluka koju je donijela zvanična agencija ne može poništiti”, rekao je tada Čović.

“Prvo, ta odluka ne može biti povučena. Ona je donesena kao takva i mi možemo neku drugu odluku donijeti, u smislu da damo politički savjet. Naravno da su takvi zahtjevi za povlačenje miješanje u rad Agencije i to pokazuje da ovdje, nažalost, nije riječ o statistici, nego o politici”, kazao je tada Čović.

Dvadesetak dana kasnije, nakon što se danas sastao sa Ivanićem u Banjoj Luci, Čović je u potpunosti promijenio mišljenje.Čović je nakon sastanka sa Ivanićem kazao da je moguće naći rješenje u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, jer je “izigran” raniji dogovor i grešku, kako kaže, treba ispraviti.

“Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao… Ne treba se baviti ko je šta uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidentno imamo ozbiljan problem. Ako je parlament RS-a zaključio da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u BiH. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovorit će se”, kazao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem.

Kako je kazao, jedan način je da se kroz Vijeće ministara BiH donesu adekvatne zaključke ili potrebne odluke koje bi bile potvrđene u oba doma Parlamenta BiH.

“Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na nivou BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, decembra, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo”, dodao je Čović.

Da li će Jukićeva odluka značiti dublju krizu u odnosima Čovića i Izetbegovića ostaje da se vidi. Činjenica je da je Čović po pitanju odluke o popisu u samo nekoliko sedmica prešao sa Izetbegovićeve na Ivanićevu stranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.