VIDEO| Koliko novca troše političke stranke u BiH?

N1

Birat će i građani BiH, ali na lokalnim izborima u oktobru. Već sada se govori o tome koliko stranke planiraju da izdvoje novca za kampanju. Javno ne otkrivaju koliko će trošiti, ali kažu, neće se rasipati. Još jednom se postavlja pitanje, da li je Zakon o finansiranju političkih stranaka dobar.

Političke partije u BiH spremaju se za lokalne izbore. Veliko pitanje je opet, koliko će novca izdvojiti. Svi kažu, finansiraćemo se od članarina, donacija u skladu sa Zakonom. Međutim, postojeći Zakon o finansiranju stranaka za nevladin sektor nije dobar. Kažu, stranke za revizorske izvještaje ne prikazuju tačne podatke o finansiranju kampanja.

”Da li politički subjekti poštuju zakone koje su oni donijeli ili postoje one oblasti gdje pravno nije uređen sistem kontrole/ koji su to svi prihodi političkih subjekata i koji su sve to rashodi”, ispričao je Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”.

Zakon o finansiranju političkih stranaka, smatraju upućeni, je jako loš, naročito u dijelu koji se tiče predizborne kampanje. Oni smatraju da ponekad stranke svjesno krše Zakon, jer su kazne za nepoštivanje zakona izuuzetno male.

Te kazne mogu biti od 500 do 5000 KM, pa stranke mogu priuštiti i pokoji luksuz kršenja zakona. Ipak u strankama misle da ih nedavno usvojene izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka guše.

”Naročito kroz kontrole koje dolaze od strane CIK-a, čak možemo reći i da on guši političku partiju kao pravno lice. Državni organi, CIK i njihov odjel za finansije i građani imaju uvid o utrošku sredstava”, kazao je za N1 generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

Iz Zakonodavne vlasti se pravdaju činjenicom da su izmjene Zakona urađene po Greko preporukama i da Zakon ima manjkavosti, ali da je u ovom trenutku najbolje što se može ponuditi.

”To je sada bolje nego u prethodnom periodu, ali uvijek je potrebno uraditi više kako se ne bi stvarale pretpostavke za moguće manipulacije i političke korupcije”, rekao je Lazar Prodanović iz Ustavno-pravne komisija PD BiH i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Ne zna se hoće li i na ovogodišnjim skupovima biti pjesme, a stranke kažu, bićemo skromni.

”Mi nismo imali koncerte do sada ili nešto slično. Imaćemo predizborne skupove. Kampanja će biti kao i dosadašnje uz lokalne kampanje koje će podnijeti teret organizovanja kampanja”, naglasio je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Zato Koalicija za slobodne izbore “Pod Lupom”, predlaže da se pokuša uvesti u red ova oblast. Traže da se unesu podaci i o donacijama od 100 KM; da se detaljno prikažu rashodi utroška novca u strankama, ali i osigura transparentnonst bankovnih računa političkih subjekata, kao i strožije sankcije, kontrola i zabrana finansiranja iz državnog budžeta, ukoliko se prekršaj dogodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.