SSP i blokada evropskog puta BiH

Vijesti 27. jun 201617:53 > 19:09
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici kao prvu tačku dnevnog reda trebali su razmatrati Izvješće o pregovorima o zaključivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Od ranih jutarnjih sati zajedno su bili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović – najprije u zgradi Parlamenta BiH na 3. konferenciji Platforme dijaloga.

Za svu trojicu novinari su imali samo jedno pitanje: kako će se glasovati o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. No, ni hrvatski ni srpski član kolektivnog vodstva države nisu željeli davati komentar, a kometar je imao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Danas neće biti pomaka, mi se u Predsjedništvu nećemo preglasavati, odnosno nećemo preglasati gospodina Ivanića, ne vidimo da je to put, ali ja se nadam da jedna blokada koju ćemo očigledno imati neće potrajati duže do lokalnih izbora i da ćemo se vratiti onom što je racionalno i što je dobro za sve građane u ovoj zemlji“, kazao je Izetbegović.

A, dobro je da krenu putem evropskih integracija, no evropski put BiH će po svemu sudeći biti blokiran, budući da je Mladen Ivanić ranije najavio kako će glasovati protiv adaptacije. Ovo je očekivan njegov potez, smatraju analitčari.

“Isto kao što ostala dva člana Predsjedništva – Izetbegović i Čović – govore da je direktor Agencije za statistiku o popisu donio odluku u skladu sa zakonima, isto tako i Ivanić donosi odluku u skladu sa zakonom. On ima pravo da pita entitet, ima legitimno pravo na to i ne možemo mu ništa osporavati”, izjavila je Ivana Marić, politička analitičarka.

No sada je kasno da se ne prihvata nešto što je ispregovarano, poručuje šef Delegacije EU u BiH.

EU ne pregovara sa kantonima i entitetima, nego sa BiH, te da, kada BiH pregovara o nekom sporazumu ili iznosi određene stavove, to mora odražavati stavove svih njenih nivoa“, komentarisao je Lars Gunar Wigemark.

U februaru smo predali aplikaciju za članstvo, ispregovarali prilagodbu SSP-a, dočekali brojne briselske dužnosnike, u julu ove godine očekivali smo pozitivan odgovor i upitnik za proces pregovoranja, no sve je stalo…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.