Šepić: SDA nije ispunila očekivanja građana

Vijesti 28. jun 201608:52 > 09:05
N1

Jučer smo imali jedan loš dan u političkom i suštinskom smislu za BiH. Bojim se da smo propustili veliku šansu, kazao je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH (SDA), koji je gostovao u Novom danu.

Predsjedništvo BiH u ponedjeljak se nije izjašnjavalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jer nije bilo konsenzusa. “Nismo uspjeli postići dogovor u vezi sa SSP-om, međutim još ta priča nije propala”, kazao je predsejdavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a Šepić smatra da se jučer jasno kazalo “ne” evropskom putu BiH.

U julu se trebao održati sastanak na kojem je BiH trebala dobiti novi korak ka Evropskoj uniji, a koji se neće desiti zbog jučerašnjeg poteza političkih lidera, otkrio je on.

“Politički lideri su jednim potezom ponovo zablokirali ovu zemlju, vratili je unazad i bojim se da bi to moglo značiti povratak politici sukoba. Politički lideri koji vode ovu zemlju su propustili šansu i pokazali da nemaju kapaciteta da nas vode naprijed. Ljudi iz EU su jasno kazali da su razočarani jučerašnjim potezom”, istakao je Šepić.

Dodao je da nas već sljedeće sedmice čeka novi, kako je kazao, problem, jer se u Parizu održava konferencija o zapadnom Balkanu.

“Njemačka predsjednica Angela Merkel i lideri glavnih zemalja EU napravili su jedna novi program, napravili su jednu novu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana kojima je omogućeno blizu 10 milijardi eura za izgradnju infrakstrukture i regionalno povezivanje. S obzirom da nismo bili u stanju napraviti jednu transportnu, saobraćajnu startegiju na osnovu koje bi i mi došli u mogućnost da koristimo sredstva,  bojim se da će ona propasti. Dakle, stotine miliona ili milijarde eura, koje stoje na raspolaganju, nismo u mogućnosti povući zato što očito nemamo strategiju, niti snage ili kredibilnosti da ispunimo preuzetu riječ. Svi bi mi u BiH mogli imati korist od toga novca. Taj novac nema nikavu boju – bošnjačku, hrvatsku ili srpsku”, poručio je poslanik u Parlamentu BiH.

Blokada SSP-a pokazuje da ljudima koji vode ovu zemlju nije stalo ili jednostavno, da oni nemaju znanja i kapaciteta da vode BiH, ocijenjuje Šepić.

“Obećali smo ljudima da će glavne teme sa kojima ćemo se baviti i na bazi toga voditi zemlju biti evropska integracija BiH. Ne možete sa slabim ljudima očekivati da se prave dobri rezultati”, smatra on.

Na pitanje voditeljice Novog dana da li je SDA ispunila očekivanja građana, Šepić je priznao da nije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.