Ibran Mustafić izbačen iz sudnice: Jasna mi je uloga Suda

Vijesti 28. jun 201616:46 > 17:02
N1

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ibran Mustafić trebao je danas svjedočiti u predmetu protiv Nasera Orića.

No, to se nije dogodilo, jer se Mustafić, kako je navela Orićeva braniteljica Lejla Čović, ponašao neprikladno na saslušanju u Sudu BiH.

”Prije nego je svjedok pozvan u sudnicu, odbrana se obratila Sudu u vezi s činjenicom da je odbrana prihvatila medicinsku dokumentaciju za ovog svjedoka. Tužilac je rekao da s tim nije upoznat pa je Sud pokušao saslušanje, ali čim se svjedok pojavio u sudnici, počeo se ponašati neprikladno, ustajao je s mjesta pa je Sud naredio da se svjedok udalji iz sudnice”, ispričala je Čović za N1 i dodala:

”Sud je potom rekao tužiocu da se uradi psihijatrijsko vještačenje svjedoka kako bi se moglo ustanoviti da li je svjedok u stanju da svjedoči”, dodala je Čović.

Mustafić je rekao kako je on današnji dan čekao dugo kao i da Sudu smeta istina.

Danas se osjećam fenomenalno. Ja sam ovaj dan čekao već 23 godine. Ovo je Sud u kojem se ne dozvoljava istina, u kojem istina smeta i očito da se radi o montiranom procesu. Sad tek nije čudo s obzirom da znam pojedine optužnice i neke ljude koji su kupili slobodu na ovom Sudu. Apsolutno mi je jasno sad kakva je uloga Suda, međutim ja ću biti u komunikaciji sa tužiocem i ići ćemo dalje“, rekao je Mustafić.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića, tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine, na području Srebrenice, odnosno ubistvo tri ratna zarobljenika, srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Pred Sud BiH bi trebao izaći 31 svjedok, a Tužilaštvo će uložiti 63 materijalna dokaza.

Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.