Spahić: Još da promijenimo Vlašić u Bošnjačić i svi sretni

Vijesti 30. jun 201616:53 > 20:29
N1

"U ratu niko nije pobijedio, a izgubila je Bosna", smatra profesor i komunikolog Besim Spahić.

Da li će na ovim prostorima doći do novog rata?

U ratu niko nije pobijedio, a izgubila je Bosna. Republika Bosna sa svojim državljanima. Kad god se završi jedan rat, projektuje se sljedeći“, smatra Spahić. 

Na pitanje kako je reagovao na izjavu reisa Kavazovića da “Vlah nikad ne vlada Srebrenicom”, Spahić kaže da ga je ta poruka reisa uvrijedila.

Uvrijedila me ta poruka. Hajmo promijenit’ ime planine Vlašić u Bošnjačić ili jedan dio u Srbić ili Hrvatić i Ostalić i svi sretni. Etnički Vlasi su uvijek bili, katolicizirani su i postali su Hrvati danas. Vlah i Balija u lingvističkom smislu imaju isto značenje“, kaže Spahić.

Kakva je to država gdje kada igraju Turska i Hrvatska u mom rodnom Travniku ljudi se takmiče ko će istaknuti veću zastavu kako bi nadjačao drugog, kakva je to država“.

Također, Spahić smatra da je Bosna i Hercegovina zemlja koja rađa genijalce, ali koji moraju ići negdje drugo da bi ih neko prepoznao kao takve.

O aktuelnoj problematici sa jezikom u BiH, Spahić smatra da se radi o određenoj vrsti lobotomije mozga nad ljudima.

Svaki čovjek iz BiH razumije crnogorsku televiziju, kao i obrnuto. To je lobotomija mozga nad ljudima. Mi BiH ne osjećamo kao domovinu. Možete misliti koliko kod nas ima Sanadera?“, kazao je Spahić i dodao:

Ja političarima ništa ne zamjeram, narod ima političare kakve zaslužuje“.

Profesor smatra da političari u BiH rade svoje i potajno očekuju da će jedan drugog nadmudriti.

Sve što je ostalo je vjera – nacija, nacija – vjera. Jajce je jedan svjetli primjer gdje đaci ne žele da se dijele. Geografija i historija se zasnivaju na lažima, na tri različita nivoa. Mi smo nedonošćad, oni nisu političari nego samo glume političare. Svako radi svoje i potajno misli da će drugog nadmudriti. To ničim ne može rezultirati“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.