Čović: Nemamo pravo i luksuz da ne završimo adaptaciju SSP-a

Vijesti 30. jun 201618:07 > 19:00
N1

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je pomoć bh. poljoprivredi ako bude realne opasnosti od krize nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U Berlinu je pohvaljen napredak, ali je upućena jasna poruka da se sa reformama nastavi dalje

Prošla je godina, a članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine opet su službeno sa Angelom Merkel. Ovaj put u Berlinu. Kancelarka je pohvalila napredak u socijalnim i ekonomskim reformama. No, ka EU mora se odlučno dalje – putem ispunjavanja reformske agende – i uz njemačku pomoć. To podrazumijeva i adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ja sam lično obećala da ćemo mi sa njemačke strane pokušati pomoći ako zaista poljoprivrednici u BiH budu imali određene mane odnosno nedostake. Ja ću razgovarati sa našim ministrom poljoprivrede da bi se možda ti strahovi koji možda postoje s jedne strane smanjili, ali ako zaista postoje realne poteškoće da ćemo mi pokušati da podržimo finansijski poljoprivrednike”, kazala je Merkel.

Članovi Predsjedništva ka Njemačkoj su krenuli sa nekoliko loših vijesti. Na spisku nedogovorenog je mehanizam koordinacije, a na uzavreloj političkoj sceni i odluka Republike Srpske o nepriznavanju rezultata popisa stanovništva. Adaptacija SSP-a doživjela je više neuspjeha. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže – to je dio virtuelnog problema.

“Ja sam danas zamolio kancelarku Merkel da Njemačka pomogne BiH finasijski, da se taj udar podnese. I evo ponovo se Njemačka odazvala. Hvala Bogu i hvala kancelarki Merkel, hvala njemačkoj Vladi i narodu i mi imamo sada izbijen argument i adut da je to jedan nepovoljan aranžman za BiH”, istakao je Izetbegović.

“Nemamo pravo i luksuz da poslije ovakvih prijatelja i ovako optimističniu poruka i ohrabrenja mi sebi dozvolimo luksuz da to ne završimo. To mora biti završeno ne do 18-og, nego prije toga jer su tada sastanci. To jednostavno mora biti tako”, dodao je član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Pomoć od Njemačke je na stolu – ako bude potrebno. No, neće se dugo čekati na sve što je potrebno da Bosna i Hercegovina reformski uradi, posebno pred šansu za razmatranje aplikacije za članstvo 18. jula kada zasijeda Vijeće za spoljne poslove Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.