Tuzla: Protest majki zbog neisplaćivanja dječijeg doplatka

Vijesti 01. jul 201616:01 > 16:01
N1

Blizu 20 nezaposlenih majki iz Tuzlanskog kantona danas je mirnim protestom pred zgradom Kantonalnog ministarstva finansija tražilo da im se isplati dječiji dodatak kojeg nisu dobile deset mjeseci. Dodatak iznosi 20 maraka mjesečno po djetetu.I dok se u ostalim kantonima majke bore da usklade dodatak, u TK se bore da dobiju ikakav.

Dvoje djece školuje Medina Spahić iz Tuzle, a treće je rodila prije devet mjeseci. Dok država i banka uzmu svoje, ona dobije 14 od 20 maraka dječijeg dodatka. A i to je posljednji put dobila prije deset mjeseci.

“Teško je. Valja se izboriti, djeca se školuju. Valja dati djeci da jedu. Ne možemo živjeti od vazduha”, kazala je Spahić.

Problem isplate dječijih dodataka traje godinama. Nevladin sektor smatra da Kantonalnoj vladi ne treba biti prioritet finansiranje komercijalnih koncerata i sportskih aktivnosti, već ova djeca.

“Rješenje je vrlo jednostavno. Znači, da se u usvajanju Zakona o izvršenju budžeta stave u prioritete dječiji doplatak, odnosno, da im se da veći značaj”, smatra Muris Bulić, CCI.

“Ne samo da je dostojanstvo ove djece narušeno tako niskim iznosom dječijeg dodatka već i samim neisplatama uprkos svim preporukama koje dolaze od UN komiteta za dječija prava i Institucije ombudsmena”, dodaje Sabiha Srna, UG “Zemlja djece”.

Trenutno na spisku za dječiji dodatak je oko 9.820 korisnika, a uvećani više od 1.400 korisnika gdje pripadaju i majke koje protestuju. Mjesečna tranša za dječiji dodatak je oko 600.000 maraka. Godišnje je potrebno između 6 i 7 miliona maraka ovisno o broja korisnika koji varira. Vlada tvrdi da novca jednostavno nema.

“Trenutne naše dospjele obaveze su oko 70 miliona maraka. Mi ne možemo odgovoriti na sve ove obaveze. Moramo pokušati održati ustavom osnovne funkcije kantona da ne bi urušili čitav sistem”, napominje Jakub Suljkanović, ministar finansija TK.

Iako dodatak im ne daje, ista ta država potražuje svoje. Ponovo preko leđa djece.

“Sin mi je otišao da podigne svjedočanstvo u školu i nije mogao. Dvadeset maraka treba da podigne za odštetu i nešto, a dali smo na početku kada je krenuo u školu. Ti moraš dati tih 20 maraka, ne pita niko imaš li i možeš li. Teško. Situacija teška”, kazala je Amela Smajić.

Porodilje koje se nalaze iza mojih leđa za svoje jedno dijete žele samo 20 maraka. ( pokazujem pare) Porodilje koje su danas došle kažu da je ovaj broj puno veći, ali se danas nisu pojavile. Ove koje vidite poručuju da će i dalje dolaziti pred zgradu Ministarstva finansija dok ne dobiju zaostale dodatke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.