Mostarci po medicinske usluge moraju ići u druge gradove

Vijesti 06. jul 201616:54 > 18:58
N1

Mostarske bolnice u kolapsu su nakon blokade računa. Zbog poreznih dugova Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Univerzitetske kliničke bolnice i KB "dr Safet Mujić", zbog čega su obustavljene operacije i ugroženo je pružanje medicinskih usluga u tim ustanovama.

Zbog poreznih dugovanja dvije mostarske bolnice nalaze se u potpunoj blokadi. U ovakvu situaciju dospjeli su isključivo iz razloga što su pružali više usluga nego što su ih mogli naplatiti.

“Bolnica da bi platila određeni račun mora otići i dobiti zeleno svjetlo od porezne, što ja kao čovjek, kao direktor, kao direktor bolnice smatram apsolutno neprihvatljivim bez obzira na argumente koje oni imaju”, ističe Ante Kvesić, direktor SKB Mostar.

A da blokiranje računa predstavlja pokušaj da se Mostar prikaže kao politički poligon i da je to jeftino prikupljanje političkih bodova, mišljenja je ministar zdravstva. Kazao je da Porezna uprava FBiH hitno mora reagirati i skinuti blokadu s računa mostarskih bolnica.

“Bolnice su napravile dugove jer su pružale usluge, a nisu ih mogle naplaćivati. Zdravstveni fondovi ih nisu mogli pratiti zato što nisu imali alata da naplate svoja potraživanja i stvorio se začarani krug, ali taj začarani krug se ne smije prelomiti na zdravlju pacijenata, oni ne smiju biti ugroženi i Porezna uprava mora voditi računa o tome”, kazao je Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

No pored blokiranih računa, zabrinutost je povećana i zbog nemogućnosti izvođenja operacija. Naime dva uređaja za srce i pluća koja su neophodna za izvođenje operacija na Odjelu za kardiohirurgiju su u kvaru, te su zbog nemogućnoti popravke kvara operacij zaustavljene. Svi pacijenti iz Hercegovine kojima je potrebna hitna operacija srca moraju ići u Sarajevo ili Tuzlu.

“Nevrijeme koje je nedavno bilo, gromovi koji su sigurno doprinijeli da ti aparati stanu su samo tačka na i u tom jednom haosu. Trenutačna situacija je da je program u kardiohirurgiji stao, operacija nema niti će ih biti”, otkrio je Goran Đuzel, voditelj Odjela za kardiohirurgiju.

 Pacijenti, ali i ostali građani su u nevjerici.

“Mislim da je tužno da ovaj grad dođe u ovakvu situaciju da moramo moliti da ljudi idu po nekim drugim gradovima, da se ta sredstva ne mogu obezbjediti”, “Ne znam kako se to desiti može, da dvije bolnice budu u blokadi u isto vrijeme, graniči sa nemogućim” i “Tuga i žalost ništa drugo”, samo su neki od komentara razočaranih Mostaraca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.