Mevlut Cavusoglu: Povik majki i danas odjekuje našim ušima

Vijesti 11. jul 201612:03 > 12:06
N1

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u ime države koju predstavlja prenio je pozdrave predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana i cijelog turskog naroda na komemoraciji žrtvama Srebrenice.

“Prije 21. godinu ljudsko dostojanstvo doživjelo je veliki udar. To je bila velika mrlja čovječanstva. Osjećamo bol koju su naša bosanska braća doživjela prije 21. godinu. Povik majki i danas odjekuje našim ušima. Mi danas ne zaboravljamo Srebrenicu, niti ćemo dopustiti da se zaboravi”, kaže Cavusoglu.

“Oni koji su ubijali nevine majke, ljude i djecu – prepuštam savjesti, a osuđujem ih na najoštriji način u ime svoje zemlje”. dodaje.

Kazao je da 127 osoba koje će danas biti ukopane su šehidi, i da im “Bog podari džennet”.

Tokom svog rada u Vijeću Evrope – pripremio je izvještaj o nestalima.

“Nažalost, još oko 1.000 osoba nije pronađeno u Srebrenici, a 8.000 na prostoru cijele BiH”, kaže Cavusoglu.

“Bol se ne može izraziti ciframa, niti se svesti na cifre – i to sam vidio u srcima majki, očeva, koji nisu znali sudbinu svoje djece”.

“Svaki rat i tragediju na prostoru Balkana osjećamo u svom srcu, i dijelimo bol svake osobe u BiH. Ako BiH nije mirna, ni Turska nije mirna”, kaže Cavusoglu.

Mir i stabilnost na balkanu su prioritet svijeta, istakao je ministar vanjskih poslova Turske, kazavši da će ta zemlja nastaviti činiti sve što je potrebno da se Balkan i BiH upute ka blagostanju.

“Srebrenica se treba spominjati kao i mjesto gdje je ljudsko dostojanstvo doživjelo strašan udar”, istakao je na kraju Mevlut Cavusoglu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.