Pročitajte šta je Mevlut Cavusoglu napisao u Knjizi žalosti

Vijesti 12. jul 201609:56 > 10:02
Anadolija

Jučer, 11. jula, u Srebrenici je održana dženaza za 127 žrtava i obilježena 21. godišnjica genocida nad Bošnjacima iz jula 1995. godine.

Među prisutnim zvanicama bio je i Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, koji se upisao u Knjigu žalosti u Potočarima.

Njegov zapis vam prenosimo u cjelosti:

“U 21. godišnjici jednog od najsramotnijih događaja u historiji čovječanstva, sudskim presudama relevantnih međunarodnih sudova potvrđenog genocida u Srebrenici, s poštovanjem se klanjam pred plemenitom uspomenom na šehide i upućujem svoje saučešće porodicama žrtava.

Koristim se prilikom da još jednom naglasim da Republika Turska u potpunosti dijeli veliku bol sa našom bošnjačkom braćom i sstrama.

Dvadeset i jednu godinu nakon ovog neponovljivog divljaštva, ove ljudske sramote, na pleća sviju nas pada jedna velika odgovornost.

Za opstojnost multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne Bosne i Hercegovine u duhu jedinstva i zajedništva, distanciranje od svake diskriminacije i ekstremnizma ostavljanje jedne mnogo snažnije Bosne i Hercegovine u nasljedstvo budućim pokoljenjima činimo i nastavit ćemo činiti najviše što možemo.

Iskrena nam je želja da se cijela međunarodna zajednica kreće sa istom odlučnošću.

Svim žrtvama želim od Boga rahmet, svim porodicama uključujući one koji danas, nakon 21. godine, na vječni počinak ispraćaju svoje najmilije, želim sabur i moralnu čvrstinu”, stoji u tekstu. 

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.