Sutra posebna sjednica NSRS o popisu

Vijesti 12. jul 201610:48 > 10:51
N1 / Arhiv

Narodna skupština Republike Srpske sutra sa početkom u 10.00 sati započet će 18. posebnu sjednicu na čijem Dnevnom redu je jedna tačka: Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u tom bh. entitetu.

Ovaj zakon Vlada RS uputila je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku u skladu sa ranijim Zaključcima Narodne skupštine.

Zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju tog bh. entiteta.

Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku RS prema Programu obrade podataka koji će donijeti Zavod u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Rezultati popisa objavit će se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona, a Zavod je prema odredbi predloženog zakona obavezan da Narodnoj skupštini RS podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Po predloženom zakonu upravni nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i propisa donesenih na osnovu njega vrši Ministarstvo finansija.

Ustavni osnov za donošenje zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS sadržan je u članu 3. Ustava RS, kojim je propisano da tom bh. entitetu pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije.

Prema Mišljenju Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u Amandmanu XXXII na član 68. tačka 9. Ustava Republike Srpske, prema kojoj RS, između ostalog, uređuje i obezbjeđuje prikupljanje statističkih podataka od opšteg interesa, kao i u članu 70. Ustava, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte.

Kako su naveli iz NSRS, cilj donošenja ovog zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

“Razlog za donošenje zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj po hitnom postupku je činjenica da je Agencija za statistiku BiH 30. juna 2016. godine objavila podatke na osnovu nezakonitog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, a navedni podaci, koji su evidentno nezakoniti i netačni, objavljeni su i za teritoriju Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.