Panonska jezera privlače desetine hiljada osoba

Vijesti 12. jul 201618:31 > 18:59
N1

Protiv visokih temperatura i nesnosne vrućine mnogobrojni građani bore se na Panonskim jezerima u Tuzli. Ova slana jezera ovih dana obaraju rekorde posjećenosti jer ih dnevno u prosjeku posjeti 10.000 osoba.

Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Da su privlačna i lijepa, misli i Zlata Imširović koja živi u Švedskoj, ali godišnji odmor provest će na Panonskim jezerima.

Super je. Ljepota sva. I priroda i voda i raja naša. Sve je naše”, kazala je Zlata Imširović.

Za četiri dana kompleks je posjetilo blizu 40.000 osoba. Osim Tuzlaka, na jezera dolaze kupači iz čitave države, zemalja regije i inostranstva. Sport, rekreacija, dobar provod, ugostiteljska ponuda, samo su dio onoga što je gostima na raspolaganju.

Naravno, tu je čista slana voda u tri jezera. Tu su slani slapovi kao inhalacioni centar za liječenje glavobolje, disajnih organa, bolesti kostiju. Tu je u smislu kulturnog turizma i obilazak arheološkog parka, geološke postavke Panonskog jezera“, rekao je Maid Porobić, direktor JKP „ Pannonica“ Tuzla.

Kompleks Panonskih jezera je ukupne površine 75.000 metara kvadratnih, dužine obale od 1.000 metara, a površina šljunčanog dijela plaža je 22.000 metara kvadratnih. Od izgradnje 2003. godine do danas kompleks je posjetilo više od 3,5 miliona gostiju.

O kupačima se svakodnevno brine služba hitne medicinske pomoći i služba za spašavanje. Dobar glas o tuzlanskom moru čut će se i do Švedske gdje će Zlata Imširović preporučiti prijateljima da posjete jezera.

Da se neće nikada pokajati ako dođu. Ko god dođe, neće se pokajati. Ja sam prvi da tu i stvarno mi je super“, poručila je Ton Zlata Imširović.

Protekle godine jezera je posjetilo 450.000 osoba. Uprava „ Pannonice“ se nada da će ove godine nadmašiti taj broj, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uslovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.