Bolje poslovno okruženje ili crni scenario za radnike?

Vijesti 12. jul 201619:17 > 20:08
N1

Od sada porez i na topli obrok. Vlada Federacije BiH donijela je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Ukoliko je, na primjer, topli obrok veći od 1% prosjećne neto plaće u Federaciji, od 15. jula podliježe porezima. Isto je sa troškovima službenih putovanja, ali i regresom za godišnji odmor. Poslodavci i radnici u strahu, no Vlada tvrdi – bit će svima bolje.

Direktor firme “Promo” za proizvodnju montažnih kuća brine za budućnost poslovanja. Nije se nadao dodatnim porezima. Trenutno upošljava oko 200 radnika. Hoće li odluka Vlade o oporezivanju toplog obroka većeg od 1% prosjećne neto plate u FBiH to promijeniti?

Nećete moći odvijati normalne poslovne aktivnosti u skladu sa zahtjevima i potrebama, da biste mogli finansirati svoje poslovanje“, kazao je Kemal Čolak, direktor firme “Promo” te dodao da će biti primoran smanjiti kapacitete i broj radnika.

Prema Pravilniku od sad se između oporezuju:

– troškovi službenih putovanja, veći od propisanih 
– u potpunosti za osobu koja nije stalno zaposlena
– topli obrok veći od 1 % prosjećne plaće u FBiH, a do sada je bilo 2%
– regres za godišnji odmor oporezuje se ako je veći od 50%, a ranije je bilo 70%

Zato slijede otkazi, poručuju iz Uduženja poslodavaca:

“Izmjenom osnovice za obračun poreza, uvodi se novo opterećenje poslodavvaca kroz povećanu cijenu rada, koje će u konačnici rezultirati smanjenjem plata i zatvaranjem radnih mjesta. Zbog toga vas molim da navedeni Pravilnik stavite van snage ili odložite njegovu primjenu do smanjenja doprinosa.”

A nije im pravo ni što je odlluka stupa na snagu sredinom mjeseca:

Odluka je donesena bez konsultacija sa socijalnim partnerima. To ne treba raditi. Ovo će imati velikih problema u primjeni“, rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Sve je u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom, saopštavaju iz Ministarstva finansija.

“Usklađivanje Pravilnika s Općim kolektivnim ugovorom je neophodno zbog pravne konzistentnosti propisa u primjeni”,, stoji u Saopštenju Ministarstva finansija Vlade FBiH.

Ali predstavnici radnika se ne slažu.

Po Opštem kolektivnom ugovoru, pa i Zakonu o radu, piše da se on odnosi na potpisnice. Ukoliko ne pristupi Vlada svojom odlukom subjetima koje sam maloprije pomenuo, to jeste odlukom da ga proširi, on i nema karakter Opštg kolektivnog ugovora. Samim tim se ministrica ne može pozivati na njega“, rekao je Ismet Bajramović – predsjednik Samostalnih sindikata BiH.

Novi Pravilnik primjenjivaće se se od 15. jula. Dok Vlada predviđa bolje poslovno okruženje, poslodavci i radnici očekuju crni scenario.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.