Meron: Došao sam se pokloniti žrtvama logora Čelebići

Vijesti 26. nov 201410:57 > 11:03
N1

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron boravi u posjeti BiH. Danas je u posjeti Čelebićima gdje se sastao sa žrtvama rata u BiH te položio vijenac u znak sjećanja na nevino stradale.

Meron je u izjavi za medije istakao da je došao u Čelebiće kako bi odao “počast žrtvama” i da je ovdje osjetio “jeku patnji” za vrijeme obilaska bivšeg logora.

“Danas sam ovdje da odam počast žrtvama okrutnih i užasnih djela počinjenih u logoru Čelebići prije više od dvije decenije. Tokom malopređašnjeg obilaska ovog sada naizgled mirnog kraja, osjetio sam jeku patnji onih koji  su nekad ovdje bil izatočeni. Moj obravak ovdje također naglašava važnost rada Tribunala u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svijetu u kome je vladavina preava od najveće važnosti”, rekao je Meron, javlja reporterka N1 Jasmina Demirović.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju istakao je da je kasarna Čelebići “podsjetnik” na tragičnu prošlost te daje simbol izdrživosti naroda BiH.

“Kasarna Čelebići je danas u sastavu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u čijem sastavu se nalaze pripadnici svih nacionalnosti. Ova kasarna je očigledan podsjetnik na tragičnu prošlost, ali ona je danas i snažan simbol izdrživosti naroda Bosne i Hercegovine i izvanrednih napora koje su oni uložili kako bi se postigao napredak u stvaranju zajednice u kojoj ljudi svih nacionalnosti skupa rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva”, rekao je.

Meron je za kraj dodao da polaže veliku nadu da će “rad Tribunala donekle doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava” i da se više nikada neće ponoviti patnja iz logora Čelebići.