Wigemark: Ovo vam je prilika za EU, iskoristite je

Vijesti 13. jul 201615:12 > 15:17
N1

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark održao je press konferenciju nakon niza sastanaka sa Christianom Schmidtom i predstavnicima vlasti u BiH.

“Održali smo cijeli niz konstruktivnih sastanaka sa fokusom na pitanje EU integracija BiH, tj. na SSP-u. Postignut je preliminarni sporazum o adaptaciji SSP-a u smislu njeovog trgovinskog dijela i to je bio glavni fokus naših razgovora. Nakon sastanka sa poljoprivrednicima, kazao bih da je to ključna djelatnost za privredu bilo koje zemlje i to mi priznajemo i prepoznajemo u EU”, kazao je Wigemark predstavnicima medija.

Istakao je da EU brine za poljoprivredu u BiH.

Mi itekako brinemo i za poljoprivredu i poljoprivrednike. Želimo da podržimo poljoprivredu BiH, a ne da je uništimo. Ne trebamo miješati kruške i jabuke, a nesumnjivo je da je poljoprivredi u BiH potrebna podrška. Za sve te stvari potreban je Mehanizam koordinacije, posebno u kontekstu EU integracija. Naravno da se svako može zapitati o čemu to pričamo, u suštini sve se svodi na djelatnost 35 % stanovništva BiH, tj. poljoprivredu“.

Kazao je da se radi na uspostavljanju autonomnih trgovinskih mjera.

Čim se uradi adaptacija SSP-a ponovo ćemo uspostaviti autonomne trgovinske mjere. To nije pitanje koje se tiče samo BiH i Hrvatske, te su brojke male u odnosu na cijelo tržište. Došlo je vrijeme da odustanemo od nekog negativnog narativa koji je preuzeo primat u BiH. Ovo je prilika da napravite korak naprijed na putu ka EU i iskoristite tu priliku“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.