Sud BiH će odlučiti hoće li Radončić na godišnji u Crnu Goru

Vijesti 13. jul 201618:21 > 19:17
N1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine završeno je svjedočenje Azre Sarić, ključnog svjedoka u predmetu "Radončić i dr.". Zbog godišnjih odmora ovaj sudski proces nastavlja se polovinom avgusta. Do tada će Sud odlučiti o zahtjevu da optuženi Fahrudin Radončić ode na godišnji odmor u Crnu Goru, a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman u Hrvatsku.

Prije pauze u sudskom procesu vijeću se obratio prvooptuženi Fahrudin Radončić. Riječima – onemogućeno mi je pravo da se branim sam i ispitujem svjedoke – Radončić je tražio dozvolu da o predmetu može komunicirati i sa predstavnicima međunarodne zajednice i organizacija, članovima stranke, rodbinom, prijateljima, zvaničnicima u zemlji i regionu, a ne samo sa svojim advokatima. Osim toga – odbrana je tražila da Sud dozvoli Radončiću da ljetuje u svom apartmanu u Crnoj Gori.

“(Jeste li naveli period?) Jesmo, jesmo, naveli smo. (Koji je to period?) Nema smisla da odajem to. (Drugi su rekli koji je period?) Ja nemam dopuštenje gospodina Radončića da to govorim tako da molim da me razumijete”, kazao je danas Asim Crnalić, advokat iz tima odbrane Fahrudina Radončića.

U istom periodu putovanje u Hrvatsku i Crnu Goru tražili su i optuženi Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman. Sudski proces nastavlja se 17. avgusta.

A sve je počelo u zimu. Radončić je uhapšen u januaru u okviru akcije “Lutka 2”. U februaru sud potvrđuje optužnicu. Ranije uhapšeni Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, pet dana prije Radončića, izjasnili su se da nisu krivi. 16. marta isto je rekao i Radončić. A sudski proces počeo je krajem marta. U toku je iznošenje dokaza tužilaštva. Prvi svjedok bila je advokat Vasvija Vidović, ranije i branilac u ovom predmetu. U stolici svjedoka sjedili su i Indira Ćatić, urednica Dnevnog Avaza, Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljka i njena zamjenica iz Tužilaštva Kantona Sarajevo Aida Topalović. Svjedočio je i Himzo Selimović, službenik MUP-a Kantona Sarajevo, urednica Federalne televizije Duška Jurišić, generalni i direktor marketinga farmaceutske kompanije “Farmavita” Sabahudin Žujo i Aziz Šukalo, te maksiofacijalni hirurg Tarik Mašić. Najduže je svjedočila bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele – Azra Sarić. Sve što je rekla – mediji ne smiju objavljivati shodno sudskoj odluci.

Na početku procesa tužilac je kazao da su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić optuženi za ometanje rada pravosuđa i uticaj na svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija. Tada je rekao da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman na nju vršili pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne pominje ni njega ni Fahrudina Radončića.

Nastavak suđenja u predmetu “Radončić i dr.” je 17. avgusta zbog godišnjih odmora. Tužilaštvo BiH je za svjedoka tada pozvalo Almira Bašića. Sud BiH naknadno će odlučiti hoće li optuženima dozvoliti da provedu godišnje odmore van Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.