Bajramović: Rast i zapošljavanje ili smanjenje i otpuštanje?

Vijesti 14. jul 201611:12 > 11:19
N1

Ismet Bajramović je na press konferenciji kao predsjednik iznio stav Savez samostalnih sindikata BiH povodom donošenja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

“Sindikat interesuje ova problematika. U pitanju je partnerstvo koje moramo imati jer predstavljamo i štitimo radnike, a Udruženje poslodavaca štiti poslodavaca, a radnici rade kod tih poslodavaca”, zaključio je Bajramović.

On je kazao da je zabrinjavajuće da će se analizom desiti ono što je van pameti.

Ako imamo Reformsku agendu koja se zove “rast i zapošljavanje” a ako imamo akt koji je uvjerljiv gdje se navodi zvanično da će doći do smanjenja primanja radnika i mogućeg otpuštanja, onda to dovoljno govori“, dodao je on te naglasio da je ovo alarma za sve građane u FBiH, a ne samo za radnike i poslodavce.

Radnici su me pitali da li će oporezivanjem biti veće penzija. Ne, neće biti veća penzija. Penzija će biti veća, ako se dogovorimo o tome.”

On je potvrdio da ovo neće regulisati ili eliminisati crno tržište rada.

Desit će se suprotno. Zato tražimo vanrednu sjednicu Ekonomsko socijalnog vijeća. Ovo se mora adaptirati i ući u hitnu izmjenu zakona o porezu na dohodak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.