Wigemark: Nijedna od zemalja nije prošla kroz ovoliku dramu

Vijesti 18. jul 201611:18 > 11:19
N1

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Wigemark je danas nakon parafiranja SSP-a istakao da je jako zadovoljan napretkom koji BiH postiže na putu prema EU.

“Veliko je zadovoljstvo danas biti ovdje i parafirati SSP-a ispred Evropske komisije. Danas popodne tekst protokola će biti predstavljen zemljama članicama EU. Ovo je dobar dogovor za BiH i za zemlje članice EU. Više puta smo isticali naše opredijeljenje, a ponovljeno je tokom posjete gospodina Schmidta; mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih negativnih posljedica koje bi neki od poljoprivrednika mogao osjetiti”, kazao je Wigemark.

SPecijalni predstavnik EU u BiH je istakao svoje zadovoljstvo da činjenicom da su svi politički akteri postigli konsenzus oko “ovog važnog pitanja”.

Pozdravio bih činjenicu da su svi politički akteri postigli konsenzus oko ovog pitanja. Mogu još napomenuti da nijedna od zemalja koja je u procesu pridruživanja nije prošla kroz ovoliku dramu. To je pretpostavljam zato jer je BiH veoma važno članstvo u EU. Ovo je bitan korak na vašem putu prema EU“, dodao je.

Wigemark je također kazao da je važno nastaviti procese reformi.

Važno je nastaviti procese provođenja reformi i postići aranžman sa MMF-om. U vašem susjedstvu se stalno dešavaju strašni događaji, kao što su onaj u Nici i Turskoj. Morate djelovati i prihvatiti prilike koje su vam pružaju. Posebno prilike i šansu koje vam pruža EU, otvoren vam je prozor sa prilikama i nemojte to propustiti. Nemojte čekati“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.