Šarović: Moramo pomoći sektore u poljoprivredi

Vijesti 18. jul 201611:21 > 11:28
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je današnje potpisivanje SSP-a jedan od najvažnijih trenutaka u ovom periodu.

Šarović je u obraćanju medijima kazao da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedan od najbitnijih trenutaka u smislu odblokiranja napretka BiH prema EU.

Ovo je jako bitno radi odblokiranja napretka BiH prema EU. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka i to će vrijeme pred nama pokazati. Otklonjena je jedna od ključnih prepreka koje će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status“.

Ostaje nam značajan dio posla da pomognemo sektore u poljoprivredi koji će trpjeti u narednim mjesecima kroz različite projekte. Pred nama je važan proces i vrijeme u kojem su moja očekivanja da će ovaj čin pomoći u dobijanju kandidatskog statusa“.

Okvirni period u kojem bi se trebali realizovati članovi iz SSP-a je šest mjeseci.

Kao nadležno ministarstvo na različitim novima ćemo nastojati da implementiramo posljednji dogovor sa ministrom Schmidtom. Očekuje nas mnogo posla, preostaje uobičajeni proces davanja saglasnosti u zemljama EU, a u BiH preostaje ratifikacija“, kazao je on i dodao:

Mi ćemo u saradnji sa Svjetskom bankom raditi adekvatne procjene, ne bih mogao reći koje će tačno vrijeme to biti. Preostaje nam dalji proces dogovaranja različitih projekata“.

Tinjak: Dobiti zamah na putu ka EU

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak iskazao je svoje zadovoljstvo da je posao započet prije pola godine “napokon priveden kraju”.

N1

 “Moje je zadovoljstvo da smo posao koji je počeo prije pola godine priveli kraju. Ovo je izgledalo kao tehničko pitanje, ispalo je da se radi o jako važnom političkom momentu kako bi se krenulo u EU integracije. Bitno je da dobijemo zamah na evropskom putu i korak po korak idemo ka EU“.

“Volio bih da je gospođa Mikela Matuela ovdje koja je pregovarala sa EU strane i jako mnogo je učinila kako bismo našli kompromis.

Očekujem da nastavimo ovakvim tempom i što brže krenemo u EU integracije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.